Rajgräs till påsk

25.2.2016
0 betyg

Varför inte ge påskbordet en trevlig färgklick med rajgräs? Du kan också välja ätbara vetebroddar, ärtskott eller korngroddar.

Rajgräs till påsk

Så i god tid   

Rajgräset bör sås senast på palmsöndagen. Om du sår gräset två veckor före påsk hinner det växa till sig och bli tätt och långt till helgen.

Täck bottnen i ett öppet fat med ett tunt lager blomstermylla. Fukta myllan med ljummet vatten med till exempel en sprayflaska. Sprid ut fröerna jämnt på myllans yta. Knussla inte med fröerna. Täck fröerna med ett tunt lager mylla.      

Vid behov kan myllan ersättas med fuktigt hushållspapper. Rajgräs som såtts i hushållspapper håller sig inte grönt och fräscht lika länge som gräs i mylla. Läs på påsen hur de olika frösorterna gror. En del fröer är ljusgroende och behöver inte täckas med mull.

Täck fröna med ett tunt mullskikt
Gräs som du sår i mull håller en längre tid

Om du så önskar kan du använda ett fuktat kökspapper/hushållspapper i stället för mull, men gräset håller inte lika länge om du sår på papper.

Täck fröna med ett tunt mullager
Täck ännu med plastfilm

Täck över odlingsfatet med plastfilm för att bevara fuktigheten. Avlägsna filmen när fröerna har grott och vattna därefter det spirande gräset jämnt och försiktigt. Om myllan känns våt har odlingen fått för mycket vatten.  

Det växande rajgräset kan jämnas med en sax. 

Anpassa odlingskärlet till inredningen

Många sår sitt rajgräs i en flat tallrik eller i en uppklippt mjölkförpackning. Varför inte skilja sig från mängden och anpassa odlingskärlet till inredningen? Rajgräs kan med fördel odlas i ett vinglas, i en kaffekopp, i en låg vas, i en glasburk... låt fantasin flöda! Gräs i ett vackert eller intressant kärl lämpar sig utmärkt som prydnad på fönsterbrädan.  

Vetebroddar, ärtskott och korngroddar

Vetebroddar, ärtskott och korngroddar lämpar sig också utmärkt som "påskgräs". När påsken är över kan vetebroddarna blandas ner i till exempel en smoothie eller ges till katten. Ärtskotten lämpar sig utmärkt som smörgåspålägg.

För en vete- och kornodling behövs ungefär en handfull obehandlade fröer (mängden beror på odlingskärlets storlek). Fröernas grobarhet främjas av ett dygns blötläggning före sådden. Detsamma gäller ärtfröer.

Text:
Foto: Vesa Tyni
Arvioi artikkeli (sv)

Betygsätt

1/5 5/5