Rabarber-tiramisutårta

24.4.2017
0 betyg
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Rabarber-tiramisutårta

Den somriga tårtan är en härlig kombination av fräsch rabarber och fyllig tiramisu med kaffesmak.

Ingredienser

10 bitar
1 6 rabarberstjälkar (ca 1 kg)
2 2 dl vatten
3 1 dl socker
4 2 paket (à 250 g) mascarponeost
5 1 burk (397 g) kondenserad sötad mjölk
6 1 tsk vaniljsocker
Fukta med
1 rabarberns kokspad
2 2 tsk starkt snabbkaffe
Dessutom
1 1 ljus färdig tårtbotten
2 sockrad rabarber (se receptet) eller 2 msk florsocker jordgubbe
Sockrad rabarber
1 2 stjälkar rabarber
2 1 dl vatten
3 1 dl socker

Näringsinnehåll

Bitar Recept
Kolhydrater 40 g 395 g
Protein 7 g 73 g
Fett 23 g 231 g
Kostfibrer 2 g 25 g
Energi kJ 1 687 16870
Energi kcal 403 4032

Obs! I beräkningen har inte medtagits: (397 g) kondenserad sötad mjölk

Receptinformation

Ruokavalio Kasvis
Ruokatyypit Makeat leivonnaiset
Pääruoka-aine Kasvikset
Ruokalajit Jälkiruoat, Leivonnaiset

Obs! Före tillagningen lönar det sig att kontrollera på förpackningspåskriften att produkten lämpar sig för personer som följer en specialdiet.

Provat recept

Instruktioner

Skala rabarbern vid behov. Stycka rabarberstjälkarna. Lägg rabarber, vatten och socker i kastrullen, koka ca 5 minuter, tills sockret har lösts i vattnet. Låt det hela vila 5 timmar i rumstemperatur. Sila rabarbern och ta vara på spadet, för fuktning. Använd rabarberkompotten som fyllning.

Vispa mascarponeosten och den kondenserade mjölken. Smaksätt med vaniljsocker.

Koka in rabarberspadet ca 10 minuter. Tillsätt snabbkaffet, låt vätskan svalna ett ögonblick. Fukta den understa bottnen med det kaffedoftande rabarberspadet. Fördela rabarberkompott och mascarponeblandning över bottnen. Upprepa med följande varv och fördela slutligen resten av mascarponeblandningen över tårtans yta. Garnera med sockrad rabarber eller florsocker med jordgubbssmak.

Sockrad rabarber

Värm ugnen till 100 grader. Skär rabarbern i tunna strimlor på längden. Koka upp vattnet och sockret i en kastrull. Doppa strimlorna i sockerlagen och rada dem på bakplåtspapper på en plåt. Torka strimlorna i ugnen ca 45 minuter. Lossa de torkade rabarberstrimlorna från papperet innan de svalnar.

Obs.! Om du garnerar tårtan med sockrad rabarber, kan du tillreda rabarbern redan föregående dag. Sockrad och torkad rabarber håller ca en vecka i kylskåp.

Text
Foto Piia Arnould
© SOK
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5