Pumatårta

10.9.2018
13 betyg
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Pumatårta

Den här extrema versionen av tigerkaka är smaksatt med lakrits och lime. Den saftiga torra kakan kläs i en svart lakritsglasyr.

Ingredienser

15 bitar
1 200 g margarin
2 2,5 dl socker
3 2 tsk vaniljsocker
4 3 ägg
5 4 dl vetemjöl
6 2 tsk bakpulver
7 2 dl lättgrädde
8 10 salmiakkarameller, turkisk peppar
9 2 (à 19 g) stänger lakritstoffee (Kick)
10 2 msk kakaopulver
11 2 limer
Glasyr
1 2 dl vispgrädde
2 10 (à 19 g) stänger lakritstoffee (Kick)

Näringsinnehåll

Bitar Recept
Kolhydrater 41 g 618 g
Protein 4 g 67 g
Fett 17 g 259 g
Kostfibrer 1 g 14 g
Energi kJ 1 416 21243
Energi kcal 338 5077

Receptinformation

Ruokavalio Kasvis
Ruokatyypit Makeat leivonnaiset
Ruokalajit Leivonnaiset

Obs! Före tillagningen lönar det sig att kontrollera på förpackningspåskriften att produkten lämpar sig för personer som följer en specialdiet.

Provat recept

Instruktioner

  • Ta fram degen i rumstemperatur en timme innan du ska börja baka.
  • Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en ringform på ca 1 ½ l.
  • Vispa det mjuka fettet och sockren till skum. Vispa kraftigt i äggen ett i taget. Blanda mjölet och bakpulvret i en annan bunke och sikta i smeten. Rör smeten jämn. Mät 3 msk grädde i en kastrull, ta kastrullen åt sidan. Rör resten av grädden i smeten.
  • Krossa salmiakgodiset. Hetta upp gräddskvätten du tog åt sidan. Tillsätt det krossade godiset och 2 styckade lakritsstänger. Rör blandningen jämn, tillsätt kakaopulvret. Ta 1/3 av smeten i en annan bunke. Rör lakrits- och kakaoblandningen i den.
  • Tvätta limerna, riv skalen och pressa saften. Rör saften och de rivna skalen i den ljusa smeten.
  • Fördela hälften av den ljusa smeten i formen. Klicka den mörka smeten över, bre resten av den ljusa smeten över den mörka. Gör tårtan randig genom att dra en gaffel några gånger genom smeten. Grädda ca 50–60 minuter på nedre falsen. Pröva med en sticka att den är färdig. Tårtan är färdig då ingen smet fastnar på stickan.
  • Låt den svalna 10 minuter, stjälp sedan upp den.
  • Koka en glasyr av grädde och styckade lakritsstänger. Låt glasyren svalna tills den är ljum, fördela den på den avsvalnade tårtan.
Text
Foto Panu Pälviä
© SOK
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5