Pizza Margherita

25.9.2017
1 betyg
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Pizza Margherita

En dubbeljäst deg och en sås som tillretts i ugn blir en fullkomligt läcker tomatpizza.

Ingredienser

2 stycken
Botten
1 25 g jäst
2 2 dl vatten
3 2 msk olivolja
4 1 tsk salt
5 5 dl special- eller durumvetemjöl
Tomatsås
1 1 rödlök
2 2 vitlöksklyftor
3 2 burkar (à 400 g) högklassig krossad tomat (t.ex. Mutti)
4 2 dl kokande vatten
5 4 msk olivolja
6 2 msk tomatpuré
7 1 lagerblad
8 1 tsk torkad basilica
9 1 tsk salt
10 0,5 tsk socker
11 0,25 tsk (1/4 tsk) svartpeppar
På ytan
1 2 dl tomatsås (se receptet)
2 2 bollar mozzarella (à 125 g)
3 2 - 4 tomater
4 0,5 tsk torkad oregano
5 0,5 kruka basilika

Näringsinnehåll

Stycken Recept
Kolhydrater 148 g 295 g
Protein 44 g 89 g
Fett 70 g 139 g
Kostfibrer 16 g 31 g
Energi kJ 5 897 11794
Energi kcal 1 410 2819

Receptinformation

Ruokavalio Kasvis
Ruokatyypit Suolaiset leivonnaiset
Pääruoka-aine Kasvikset
Makuja maailmalta Italialainen
Ruokalajit Pääruoat

Obs! Före tillagningen lönar det sig att kontrollera på förpackningspåskriften att produkten lämpar sig för personer som följer en specialdiet.

Provat recept

Instruktioner

Smula jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt oljan och saltet. Arbeta mjölet i degen i några omgångar. Täck med en duk och låt degen jäsa under duk till dubbel storlek, minst 30 minuter. Knåda degen ett ögonblick, jäs ytterligare 30 minuter.

Skala och riv löken och vitlöksklyftan. Rör samman alla ingredienser till såsen i en hög ugnsform. Rör såsen jämn. Tillred såsen i ugn, ca 1 timme i 180 grader; rör om då och då. Låt såsen svalna en stund innan du brer den på pizzan.

Värm ugnen till 250 grader. Lägg en tom plåt eller pizzasten i ugnen. Tryck ut degen för hand på en mjölad arbetsbänk. Gör antingen en hel plåt, 2 mindre pizzor eller flera små pizzor. Lyft bottnen varsamt på bakplåtspapper, låt plåten stå i ugnen.

Fördela tomatsåsen jämnt över bottnen. Låt mozzarellan rinna av och skär eller riv  den i stycken, fördela över tomatsåsen. Skiva tomaterna och placera skivorna här och där på pizzan. Strö oregano på ytan.

Ta den heta plåten ur ugnen och dra bakplåtspapperet med pizzan på plåten. Grädda pizzan i het ugn 10–15 minuter tills osten smälter, bottnen gräddas och ytan får en vacker färg. Garnera pizzan med basilika.

 

Tips: Frys eventuellt överbliven sås till nästa pizzabak eller använd den som pastasås.

Text
Foto Pia Inberg
© SOK
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5