Pistaschgratinerad julskinka

24.11.2016
0 betyg
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Pistaschgratinerad julskinka

Skinkan griljeras i ett skal av pistaschnöt och jordnötssmör, lådorna får en ny look.

Ingredienser

1 7 kg julskinka
2 en stekpåse
Glasyr
1 1 påse (200 g) pistaschnötter
2 0,5 dl senap
3 0,5 dl mjukt jordnötssmör

Näringsinnehåll

Recept
Kolhydrater 15 g
Protein 1347 g
Fett 839 g
Kostfibrer 36 g
Energi kJ 54206
Energi kcal 12955

Obs! I beräkningen har inte medtagits: mjukt jordnötssmör

Receptinformation

Ruokavalio Gluteeniton, Laktoositon, Maidoton, Munaton
Pääruoka-aine Sianliha
Ruokalajit Pääruoat

Obs! Före tillagningen lönar det sig att kontrollera på förpackningspåskriften att produkten lämpar sig för personer som följer en specialdiet.

Provat recept

Instruktioner

Börja tina en djupfryst skinka i tillräckligt god tid. Låt skinkan tina i sin förpackning. En skinka på ca 7 kg tinar på 2–3 dygn i kylskåpstemperatur. Ta fram skinkan i rumstemperatur några timmar innan du ska steka den. Det bästa resultatet får du om skinkans innertemperatur är ca 10 grader då du lägger den i ugnen. Se upp så skinkan inte blir alltför varm. Ta skinkan ur förpackningen. Låt ett eventuellt nät sitta kvar kring skinkan under stekningen. Lägg skinkan i stekpåsen och tillslut påsen. Klipp ett litet ånghål i påsens övre hörn. Använd en stektermometer. Kör stektermometern i skinkan på det tjockaste stället; spetsen får inte beröra benet. Värm ugnen till 200 grader. Lägg skinkan på en långpanna med svålsidan uppåt. Lägg skinkan i ugnen och vänd stektermometern mot luckan, så du enkelt kan följa med temperaturen. Stek skinkan först ca 30 minuter i 200 grader; sänk sedan temperaturen till 125 grader. Stek skinkan tills termometern visar 80 grader. Räkna med ca 50 minuter stektid per kilogram skinka. Låt den färdiga skinkan vila 15–20 minuter på långpannan. Avlägsna påsen, ta vara på spadet. Avlägsna nätet och svålen och eventuellt en del av fettet då skinkan har svalnat något. Ställ ugnen på 250 grader. Skala och hacka pistaschnötterna. Blanda senapen och jordnötssmöret. Bre blandningen över skinkan, strö hackade pistaschnötter över. Griljera i 250 grader tills nötterna fått lite färg.

Text
Foto Laura Riihelä
© SOK
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5