Pipsa Hurmerinta, vad lagar en kock när det är bråttom?

23.3.2018
0 betyg
Pipsa Hurmerinta

Pipsa Hurmerinta har gjort matprogrammet och kokboken Samassa liemessä tillsammans med Meri-Tuuli Väntsi. För Yhteishyvä och Samarbete har Hurmerinta gjort videor med titeln Keittiökemiaa.

Tv-kocken, kokboksförfattaren och före detta modellen Pipsa Hurmerinta, 39, misslyckas i köket hon också ibland.

Vad lagar en kock när det är bråttom?

I går stekte jag vitlök, färsk chili, oliver och grönkål i olja och serverade tagliatelle till. I vår bok Samassa liemessä berättar vi vad man alltid borde ha hemma för att kunna laga god mat utan att behöva gå till butiken. Jag äter nästan enbart grönsaker och jag har alltid bönor, linser, vitlök, chili, olivolja och något gott buljongfabrikat hemma. Jag tar hand om grönsakerna genast när jag kommer hem från butiken. Grönkål, till exempel, sköljer, skalar och skär jag färdigt innan jag lägger den i kylskåpet. Då går matlagningen snabbare.

Vilken typ av shoppare är du?

Jag är i halvautomatläge. Jag och min man använder appen Wunderlist. Vi båda fyller i vad vi behöver på listan och kvitterar inköpen. Vi har ingen bil så vi går ofta till butiken. I vårt hus finns en liten butik som är som vårt matförråd och Stockmann Delikatessen är vår närbutik.

Ditt roligaste matminne?

Jag lagade rökt oxbringa till ett stort sällskap på nyår. Jag började i god tid, men på festen drog rökningen ut på tiden och köttet blev klart först efter midnatt. Jag var rädd för att allt kött skulle bli över så att min familj skulle tvingas äta upp det, men jag oroade mig i onödan: köttbiten på fyra kilo försvann på 20 minuter.

Har du någonsin misslyckats i köket?

Många gånger, senast förra veckan när jag lagade popcorn till min fyraårige son. Jag hällde majskorn och olja i en kastrull och började läsa min e-post. Plötsligt kände jag hur det luktade bränt. Jag blev själv förvånad hur man ens kan lyckas med något sådant.

Vad ska man äta för att få fräsch hy på en vecka?

Man kan trolla bort ett trött utseende med en enkel kost. Hacka lök, vitlök och grönkål och lägg dem på en ugnsplåt. Lägg en laxfilé ovanpå som du kryddar med citronskal och sumak. Ät detta till middag utan tillbehör i en veckas tid. Efter en vecka har hyn fått en fin lyster och byxorna spänner inte längre i midjan.

Läs mer

 

text
foto Maija Astikainen
Arvioi artikkeli (sv)

Betygsätt

1/5 5/5