De grävdes fram ur rycksäcken på scoututfärden och på väg till mormor. De förgyllde skidutfärden och sköljdes ner med värmande kakao ur en termos. Om kvällarna när mor värmde dem i ugnen fyllde de köket med en underbar doft av ost.
Smörgåsarna. Enligt modeskaparen, konstnären och filmmakaren Paola Suhonen andas smörgåsar hemvävt.
"Många förknippar smörgåsar med Danmark, men Finland är också ett uttalat smörgåsland. Hos oss hör smörgåsarna till både vardag och fest."
Hos oss hör smörgåsarna till både vardag och fest.
I sin egenskap av styrelsemedlem i projektet Finland 100, som har till uppgift att förbereda det självständiga Finlands jubileumsår, har Paola ägnat finländskheten många tankar under de senaste åren. Finland och finländskheten syns även i hennes design och produktion. Nästa år fyller varumärket Ivana Helsinki 20 år.
Tillbaka till smörgåsarna. Paola minns sitt barndomshems salta och söta varma smörgåsar med stor värme. På 1970-talet var tomatpuré, plommon, emmentaler och majonnäs vanliga smörgåspålägg.
I dag äter Paola sina smörgåsar med bland annat avokado.
"Rågbröd med Auraost och skivad rödbeta andas sann finländskhet."
Brödet har en särställning när Paola planerar menyn till sin fars stundande 80-årsfest.
"I min barndom var smörgåstårtan ett givet inslag på alla fester. Traditionen har delvis fått stryka på foten, men jag tänker baka flera smörgåstårtor till fars bemärkelsedag."
Paola upplever matlagning som lyx eftersom det kräver tid. Som jäktad företagare äter hon i allmänhet på restau-rang.
"Förr tvingades jag söka med ljus och lykta efter restauranger som serverade vegetariska rätter, men i dag får man vegetarisk mat på nästan alla ställen."
Grottmänniskans värld
Varför i all världen äter du inte kött? Den frågan fick Paola besvara otaliga gånger efter att hon hade fyllt 12 år. I dag ställer ingen längre den frågan.
"Förr fick jag ständigt försvara mitt val, men i dag är vegetarianismen fullt accepterad" säger Paola.
"Affärerna satsar på vegetarisk mat och bland annat pulled havre och bondböneprodukten Härkis har seglat upp på konsumtions- och exporthimlen. Matkulturen och trenderna återspeglar tidens värderingar – jag hoppas att respekten för djuren och deras rättigheter får ännu större utrymme i framtiden."
För Paola har djurens rättigheter varit en självklarhet i flera decennier. Hon anser det vara fel att äta levande varelser.
"Människan har utvecklats långt inom många områden, men i fråga om födan är vi fortfarande grottmänniskor. Vi föder upp djur för att sätta tänderna i dem. Jag hoppas att köttet blir en både sällsynt och dyr råvara."
Maten återspeglar vår livsstil i lika stor utsträck-ning som vår klädsel och inredningssmak.
Vegetarianismen är en integrerad del av Paola. Hon anser det vara fullt naturligt att dieten och matvanorna är identitetsskapande.
"Maten återspeglar vår livsstil i lika stor utsträck-ning som vår klädsel och inredningssmak. Våra val visar vem vi är och hur vi tänker", säger hon.
Paola tillmäter matens renhet stor betydelse. Om tiden räckte till skulle hon gärna laga mer mat själv eftersom det är det bästa sättet att försäkra sig om råvarornas renhet.
"Jag vill stöda småproducenter, närproduktion och företagsamhet och därför väljer jag alltid ekologiska varor i mån av möjlighet."