Grundaren av ysteriet Jukolan Juusto, Markku Liias, återvände till sitt barndomshem Jukola mjölkgård. Innan ostmästaren grundade ysteriet arbetade han på annat håll i nästan 30 års tid. Efter att ha utvecklat lättost under flera år sadlade han om. "Jag ändrade mig: Riktig ost bör nog innehålla både fett och aromer", säger Markku Liias.
Jukolan Juusto skulle knappast finnas utan mjölkgårdens husbonde Pertti Liias. För tre år sedan, när gården i Leivonmäki tarvade en vitamininjektion, ringde han till sin bror Markku och frågade om ostmästaren var intresserad av att grunda ett ysteri i anslutning till gården. Grannfastigheten kunde erbjuda en byggnad lämpad för ändamålet.
Efter moget övervägande beslöt Markku Liias att grunda ett ysteri och sommaren 2014 inledde Jukolan Juusto sin verksamhet. "Vi startade från noll och nu har vi två års intensivt arbete bakom oss", säger Markku Liias.
Fem råvaror och yrkesskicklighet
Osten Aito Cheddar tillverkas av fem råvaror, varav den viktigaste är pinfärsk mjölk. Syrningsmedlet ger osten dess karakteristiska sötsura smak, löpen ystar mjölken, annattofröna gör osten orangefärgad och saltet förhöjer ostens smak och förbättrar dess hållbarhet. Den sjätte råvaran är ystarnas yrkesskicklighet. De frigående korna mjölkas för hand samma dag som mjölken ystas.