Örfilar med toffee och lingon

25.9.2017
6 betyg
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Örfilar med toffee och lingon

Örfilarna får sting av lingon och sötma av gräddkarameller.

Ingredienser

24 stycken
1 100 g mjukt smör eller margarin
2 5 dl mjölk
3 50 g jäst
4 2 dl socker
5 1 msk kardemumma
6 1,5 tsk salt
7 1 ägg
8 14 - 15 dl vetemjöl
Fyllning
1 100 g mjuka gräddtoffeekarameller, t.ex. Omar
2 100 g mjukt smör eller margarin
3 1 dl farinsocker
4 1,5 dl otinade lingon
Dessutom
1 1 ägg för pensling

Näringsinnehåll

Stycken Recept
Kolhydrater 43 g 1043 g
Protein 6 g 133 g
Fett 9 g 206 g
Kostfibrer 2 g 36 g
Energi kJ 1 151 27613
Energi kcal 275 6600

Receptinformation

Ruokavalio Kasvis
Ruokatyypit Makeat leivonnaiset
Pääruoka-aine Maitotuotteet
Ruokalajit Leivonnaiset

Obs! Före tillagningen lönar det sig att kontrollera på förpackningspåskriften att produkten lämpar sig för personer som följer en specialdiet.

Provat recept

Instruktioner

Ta fram fettet i rumstemperatur senast ½ timme innan du börjar baka. Värm mjölken fingervarm. Lös jästen i mjölken. Rör i socker, kryddor och ägg. Tillsätt mjölet i några omgångar och arbeta degen smidig. Tillsätt fettet mot slutet av knådningen. Täck degen med en duk, låt den jäsa ½ timme.

Hacka karamellerna mycket fint. Arbeta degen jämn på en mjölad arbetsbänk och skär den i två delar. Kavla ut till två plattor (à 30 x 50 cm). Bre det mjuka fettet över plattorna. Strö på de andra fyllningsingredienserna. Rulla tätt ihop plattorna, knip fast fogarna och placera dem mot underlaget. Skär rullarna snett i triangelformade bitar. Lägg bitarna på bakplåtspapper med den smala sidan uppåt. Tryck bitarna till örfilar med ett pekfinger. Jäs 30 minuter under duk.

Pensla med ägg. Grädda 10–15 minuter på mittfalsen i 225 grader.

Tips: Strö eventuellt florsocker över örfilarna.

Text
Foto Anna Huovinen
© SOK
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5