Örfilar med salt tjinuski och aprikos

27.10.2016
0 betyg
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Örfilar med salt tjinuski och aprikos

Garnerade örfilar med läcker fyllning är i synnerhet tjinuskiälskarens drömbullar.

Ingredienser

18 stycken
1 50 g jäst
2 5 dl mjölk
3 2 ägg
4 2 dl socker
5 2 tsk salt
6 0,5 msk kardemumma
7 18 dl vetemjöl
8 200 g smör
9 200 g torkade aprikoser
10 600 g aprikosmarmelad
Salt tjinuski
1 2,5 dl socker
2 100 g smör
3 1 dl vispgrädde
4 1 tsk salt
Pensla med:
1 1 ägg
På ytan
1 gräddkarameller (t.ex. Omar)
2 torkade aprikoser
3 salta nötter

Näringsinnehåll

Stycken Recept
Kolhydrater 93 g 1668 g
Protein 10 g 186 g
Fett 19 g 345 g
Kostfibrer 4 g 71 g
Energi kJ 2 468 44415
Energi kcal 590 10616

Receptinformation

Ruokavalio Kasvis
Ruokatyypit Makeat leivonnaiset
Ruokalajit Leivonnaiset, Piknik

Obs! Före tillagningen lönar det sig att kontrollera på förpackningspåskriften att produkten lämpar sig för personer som följer en specialdiet.

Provat recept

Instruktioner

Smält och kyl smöret. Lös jästen i fingervarm mjölk. Tillsätt ägg, socker, salt, kardemumma och hälften av mjölet. Rör blandningen jämn. Arbeta så småningom allt mjöl utom 2 dl i degen. Tillsätt det smälta smöret och knåda ett ögonblick, tillsätt 2 dl mjöl och knåda degen smidig. Låt degen jäsa till dubbel storlek på varmt ställe under duk. Det tar ca en timme.
Tillred tjinuskisåsen medan degen jäser. Smält sockret i en tjockbottnad kastrull. Låt sockret bli brunt, men bränn det inte. Tillsätt smöret och rör om. Häll i grädden och låt såsen koka ca en minut. Tillsätt salt och låt såsen svalna.
Kavla ut degen till två ca 60 x 30 cm rektangulära plattor på mjölad arbetsbänk.. Bre aprikosmarmelad på plattorna. Fördela hackade aprikoser på ytan. Ringla 1¤ av tjinuskisåsen över. Rulla ihop plattorna, börja med långsidan. Placera fogen mot underlaget.
Skär triangelformade bitar av rullarna med en vass kniv. Ställ bitarna så, att det smala stället är uppåt. Tryck den smala delen mot arbetsbänken. Låt bullarna jäsa 20 minuter under duk.
Pensla bullarna med vispat ägg. Grädda i ugn på mittfalsen, ca 15 minuter i 200°C. Låt örfilarna svalna och ringla tjinuskisås över dem. Garnera med hackade gräddkarameller och hackade salta nötter.

Text
Foto Laura Riihelä
© SOK
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5