– Jag gillar enkel och god mat, mat med rena smaker. Gös och abborre, som det finns gott om året om i sjön här intill, är favoriterna. Grönsakerna från den egna trädgården och äggen som de egna hönsen värper smakar också. För mig är det viktigt att veta varifrån maten kommer, säger Ulla-Maija om sina favoriträtter.
– Färdigmat är mycket praktisk till vardags, fortsätter hon. – I veckan kockar jag snabbt enligt bekanta recept, men på veckosluten är jag en experimenterande hemmakock. Jag studerar nya recept, och lägger ned tid och möda på att hitta ingredienser, laga mat och planera dukningen.
Enligt Ulla-Maija är den bästa matstunden ostressad och tillbringad i gott och stort sällskap. Hon minns sina finaste matupplevelser.
– Det är nu trettio år sedan, men jag minns hur pizza, som då var en sällsynt delikatess, doftade på Rosso i Koskipuisto i Tammerfors.