Olika städdukar i jämförelse

23.10.2014
2 betyg
Olika städdukar i jämförelse

När det begav sig rengjordes hemmen med tallsåpa och trasor, men i takt med att hygien­medvetenhet ökade och materialtekniken utvecklades ersattes de traditionella städredskapen med effektiva ren­görings- och städdukar.

I dag dignar butikernas hyllor av olika rengörings- och städdukar.  Den största skillnaden mellan dukarna gäller materialet, uppsugningsförmågan och hur man gör sig av med den använda duken. Köpbeslutet dikteras i hög grad av användarens preferenser – en del vill ha tunna "chifonetdukar", medan andra föredrar svampdukar med stor absorptionsförmåga. Alla rengörings- och städdukar gör sitt jobb om de används rätt. 

Det är en sann glädje att använda en ren och fräsch rengöringsduk. Efter användningen kan duken tvättas för hand, i tvättmaskinen eller ihoprullad i diskmaskinens bestickhållare. Bakterier och otrevlig lukt hålls borta om man sköljer den tvättade duken i kallt vatten, vrider ur den omsorgsfullt och låter den torka luftigt.  

Av hygieniska skäl bör man ha olika dukar, gärna av olika material och med olika färg, för hemmets olika utrymmen – en duk för diskbordet, en duk för toaletten, en duk för dammtorkning.

Rainbows tunna hushållsduk

ALLROUNDDUK

RAINBOWS TUNNA HUSHÅLLSDUK

Allroundduken lämpar sig för rengöring av hela hemmet, både som torr och fuktig. Duken har inte samma uppsugningsförmåga som en svampduk, men den tunna perforerade duken (50 % viskos, 50 % polyester) är lätt att skölja och den torkar snabbt. Duken tål maskintvätt (60 °C). Tillverkningsland: Kina.

Rainbows mikrofiberduk

FÖR AVLÄGSNANDE AV FETT

RAINBOWS MIKROFIBERDUK

Den skonsamma konstfiberduken  (85 % polyester, 15 % polyamid) lämpar sig för all rengöring. Som torr blir fiberduken laddad och suger upp damm utan att sprida det i rummet och som fuktig avlägsnar duken fett och smuts. Mikrofiberduken tål maskintvätt (60 °C). Använd inte skölj- eller blekmedel! ­Tillverkningsland: Tyskland.

Viledas Svampduk Wettex Power 2 in 1

FÖR RENGÖRING AV SMUTSIGA YTOR

VILEDAS SVAMPDUK WETTEX POWER 2 IN 1

Duken är en kombination av svampduk och rengöringssvamp. Ingrodd smuts avlägsnas med dukens mönstrade sida, medan den omönstrade sidan används för avtorkning. Undersök om duken är tillräckligt skonsam för den aktuella ytan genom att prova den på ett mindre synligt ställe! Den använda duken läggs bland energiavfallet. Tillverkningsland: Sverige.

Sinis Statiska duk

FÖR ALLERGIKER

SINIS STATISKA DUK

Den torra statiska duken, som lämpar sig utmärkt för allergiker, aktiveras vid användning. Den laddade duken suger upp bland annat damm och hår. Genom att fästa duken på till exempel en teleskopmopp når man högre upp. Den använda duken kan brännas eller läggas bland blandavfallet. Tillverkad i Fjärran Östern.

Ajax Allroundrengöringsduk Universal

ENGÅNGSDUK

AJAX ALLROUNDRENGÖRINGSDUK UNIVERSAL

Den behändiga engångsduken med rengöringsmedel lämpar sig utmärkt för rengöring av mindre ytor i till exempel stugor utan städutrustning. Förslut påsen omsorgsfullt för att förhindra uttorkning. Använda dukar hör hemma bland blandavfallet, inte i toaletten! Tillverkningsland: Frankrike.

Sinis Fuktiga svampduk

FÖR FUKTIGA OCH VÅTA YTOR

SINIS FUKTIGA SVAMPDUK

Sinis fuktiga svampduk, som är förfuktad med vatten innehållande magnesiumklorid, är utvecklad med tanke på konsumenter som hellre använder en fuktig än en torr duk. Den högabsorberande duken, som är tillverkad av cellulosa och bomull, kan läggas i hushållskomposten. Tillverkningsland: Tyskland.

Viledas Hushållsduk Wettex Soft & Fresh

FÖR KÖKET

VILEDAS HUSHÅLLSDUK WETTEX SOFT & FRESH

Säljs på rulle från vilken man kan klippa dukar av önskad storlek. Den tunna duken med hög uppsugningsförmåga torkar snabbt och hålls fräsch länge. Rengöringsduken, som lämpar sig bäst för rengöring och avtorkning av bord och köksytor, är tillverkad av naturmaterial (30 % bomull, 70 % cellulosa), vilket innebär att den kan läggas bland bioavfallet. Tillverkningsland: Sverige.

Ögonen och näsan talar om när rengörings- eller städdukens saga är all.

Sortimentet varierar från butik till butik.

Text
Foto Juuso Paloniemi
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5