Olika lökar i jämförelse

21.7.2014
3 betyg
Olika lökar i jämförelse

Mångsidigt användbar vitlök, fräsch salladslök och aromrik schalotten. Lök i olika former sätter spännande piff på bekanta rätter

Lök fungerar som både krydda och ingrediens. I allmänhet tillreds löken, men den lämpar sig också utmärkt som rå på till exempel smörgåsar med rom. Lök ger många maträtter och bakverk spännande smak, doft och framtoning. Genom att kombinera lök med olika smak och utseende kan man skapa nya intressanta upplevelser för både gommen och ögat.

Lökens skal lossnar lättare om man klyver löken. Hela lökar kan med fördel skalas under rinnande kallt vatten. De välbekanta löktårarna framkallas av olika svavelföreningar i lökens aromatiska oljor som förångas när man skär eller hackar löken. Genom att använda en vass kniv och "snitta" löken kan man delvis motverka den otrevliga tåreffekten.

Löktårarna framkallas av olika svavelföreningar i lökens aromatiska oljor.

Hackad lök kan brynas i smör eller olja eller värmas upp i vatten med salt och socker. Syftet med uppvärmningen, som kan göras på spis eller i mikrovågsugn, är att bryta lökens skarpa smak. Observera att för hög värme leder till att löken blir bitter och besk! Lökens skarpa smak kan också brytas genom marinering.

Rå lök kan förvaras flera månader i ett torrt och svalt utrymme med god luftväxling. Hög luftfuktighet leder till att löken möglar och hög temperatur leder till att den mjuknar och gror. Purjolök och salladslök bör förvaras i kylskåp. Det lönar sig att förvara lök åtskilt från andra livsmedel eftersom löken kan påverka deras smak.

Lökens hälsoeffekter är väl kända. Flera undersökningar har visat att lökens flavonoider främjar immunförsvaret och förebygger kardiovaskulära sjukdomar. Hjärt- och kärlsjukdomarna brukar räknas till de så kallade folksjukdomarna.

Vitlök

MÅNGSIDIG VITLÖK

Den vanliga vitlöken består av små klyftor omgivna av ett tunt pappers-liknande skal, men det finns även sorter utan klyftor. Vitlöken hackas, pressas eller rivs beroende på användnings-ändamålet. Många vitlöksälskare kryddar allt, till och med glass, med färsk vitlök.

Gul lök

BEKANT GUL LÖK

Gul lök, som är den vanligaste löken i de finländska köken, kan användas till mycket. Lökens form varierar från platt till rund och avlång. Sommarens första gula lökar säljs i knippen med blast. De små tidiga lökarna har mild smak.

Rödlök

PIKANT RÖDLÖK

Rödlökens smak påminner om den gula lökens, men rödlöken har grannare färg än sin gula släktning. Rödlök lämpar sig utmärkt till bland annat sill, strömming och pyttipanna. Lökens relativt kraftiga smak sätter piff på såser, soppor, gryträtter, marinader och inläggningar.

Salladslök

FRÄSCH SALLADSLÖK

Salladslöken (kallas ofta fel-aktigt för vårlök) är en lökväxt utan fullt utvecklad lök. Växtens ihåliga stjälk med mild smak lämpar sig utmärkt som ingrediens i sallader. Sallads-löken, som även kan tillagas, är en vanlig ingrediens i asiatiska rätter.

Silverlök

VÄLSMAKANDE SILVERLÖK

Rå silverlök (rundlök) lämpar sig utmärkt i sallader och på sillfat, men den milda och välsmakande löken kan även tillredas på olika sätt. Ugnsbakad eller grillad silverlök är ett utmärkt tilltugg till olika kötträtter.

Purjolök

POPULÄR PURJOLÖK

Purjolöken saknar egentlig lök. Växtens vita del har mest smak. Purjolöken kan användas som både grönsak och krydda. Färsk purjolök har ofta sand och jord på bladen och därför lönar det sig att skölja växten omsorgsfullt innan den används.

Söt lök

MILD SÖT LÖK

Den ljusa och relativt stora söta löken med mild smak är bäst som rå. Löken lämpar sig utmärkt till bland annat fetasallad, hamburgare, wraps och tartarbiff och som smörgåspålägg.

Schalottenlök

SALONGSFÄHIG SCHALOTTENLÖK

Schalottenlök är en av basråvarorna i det franska köket. Lökens aromatiska smak och korta tillredningstid gör att den lämpar sig utmärkt som ingrediens i såser. Den lilla löken har mild och elegant smak.

Text
Foto Kreetta Järvenpää
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5