Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Olika lökar i jämförelse

Teksti:
Helena Saine-Laitinen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 21.7.2014
|
Muokattu: 26.4.2023
Mångsidigt användbar vitlök, fräsch salladslök och aromrik schalotten. Lök i olika former sätter spännande piff på bekanta rätter

Lök fungerar som både krydda och ingrediens. I allmänhet tillreds löken, men den lämpar sig också utmärkt som rå på till exempel smörgåsar med rom. Lök ger många maträtter och bakverk spännande smak, doft och framtoning. Genom att kombinera lök med olika smak och utseende kan man skapa nya intressanta upplevelser för både gommen och ögat.

Lökens skal lossnar lättare om man klyver löken. Hela lökar kan med fördel skalas under rinnande kallt vatten. De välbekanta löktårarna framkallas av olika svavelföreningar i lökens aromatiska oljor som förångas när man skär eller hackar löken. Genom att använda en vass kniv och "snitta" löken kan man delvis motverka den otrevliga tåreffekten.

Löktårarna framkallas av olika svavelföreningar i lökens aromatiska oljor.

Hackad lök kan brynas i smör eller olja eller värmas upp i vatten med salt och socker. Syftet med uppvärmningen, som kan göras på spis eller i mikrovågsugn, är att bryta lökens skarpa smak. Observera att för hög värme leder till att löken blir bitter och besk! Lökens skarpa smak kan också brytas genom marinering.

Rå lök kan förvaras flera månader i ett torrt och svalt utrymme med god luftväxling. Hög luftfuktighet leder till att löken möglar och hög temperatur leder till att den mjuknar och gror. Purjolök och salladslök bör förvaras i kylskåp. Det lönar sig att förvara lök åtskilt från andra livsmedel eftersom löken kan påverka deras smak.

Lökens hälsoeffekter är väl kända. Flera undersökningar har visat att lökens flavonoider främjar immunförsvaret och förebygger kardiovaskulära sjukdomar. Hjärt- och kärlsjukdomarna brukar räknas till de så kallade folksjukdomarna.