Olika kvargprodukter i jämförelse

26.1.2015
0 betyg
Fräsch och fyllig kvarg

Vardagskockarna har många alternativ att välja bland när utbudet av kvargprodukter har ökat. Förpackningsmärk­ningen hjälper konsumenten att välja lämplig produkt för det avsedda ändamålet.

Kvarg med låg fetthalt lämpar sig som mellanmål, dessert och ingrediens i olika bakverk. Kvargens syrlighet balanseras ofta upp med till exempel socker, vispgrädde, vaniljsås, frukt eller bär.

Kvarg lämpar sig utmärkt som ingrediens i bland annat bullar och piroger. I ortodoxa hem är kvargen och pashan självskrivna inslag i påskfirandet.

Motionärer och idrottare, framförallt inom de så kallade styrkegrenarna, äter ofta fettsnål kvarg med hög proteinhalt som mellanmål. Tillräckligt intag av proteiner är a och o för dem som vill upprätthålla och höja sin muskelkondition. Proteinhalten i kvargprodukter är i allmänhet cirka 10 procent. Kvarg innehåller också benförstärkande kalcium.

Kvarg klassificeras som färskost fastän den tillverkas på nästan samma sätt som surmjölksprodukter. Framställningen sker genom syrning av mjölk med mjölksyrabakterier. Ibland används även löpe vid framställningen. Efter koaguleringen avlägsnas vasslen, vilket ger kvargen jämn och mjuk konsistens.

Kvarg bör förvaras i kylskåp. Produktens bäst-före-datum anges på förpackningens lock. Kvargen håller 3–4 dagar i bruten förpackning.

 

Kvargproteinerna innehåller många essentiella aminosyror som kroppen behöver.

Rainbows vaniljkvarg

SOM MELLANMÅL

RAINBOWS VANILJKVARG (150 G)

Vaniljkvargen, som säljs i portionsbägare, lämpar sig som mellanmål och dessert som sådan eller med bär eller frukt. Kvargen lämpar sig också utmärkt som fyllning i bland annat rulltårtor och petit-chouer. Produkten innehåller 7,9 % protein, 4 % fett och 18 % kolhydrater. Energiinnehållet är 131 kcal/100 g. Tillverkningsland: Estland.

Valio Vanilla kvargmousse

GOTT OCH LÄCKERT

VALIOS LAKTOSFRIA KVARGMOUSSE VANILLA MED JORDGUBBE (100 G)

Den mjuka kvargmoussen kan ätas som sådant eller med till exempel färska bär, chokladsås eller vispgrädde. Produkten, som säljs i portionsbägare, innehåller 5,5 % protein, 4,5 % fett och 19 % kolhydrater (socker). Energiinnehållet är 140 kcal. Tillverkningsland: Finland.

Valios mjuka och fylliga kvarg

EFTER MOTIONSPASSET

VALIOS MJUKA OCH FYLLIGA KVARG (250 G)

Den mjuka och fylliga kvargen lämpar sig utmärkt för motionärer och viktväktare. Kvargen kan med fördel användas som ingrediens i bland annat smoothies och pannkakor. Produkten kan också blandas ut i juice och användas som återhämtningsdryck. Produkten innehåller 9 % protein, 2,3 % fett och 3,9 % kolhydrater. Energiinnehållet är 70 kcal/100 g. Tillverkningsland: Finland.

Kotimaista laktosfria kvarg

LÄTT OCH HÄLSOSAM

S-GRUPPENS KOTIMAISTA LAKTOSFRIA KVARG (250 G)

Den behagligt syrliga och skedvänliga kvargen lämpar sig utmärkt för motionärer och viktväktare. Kvargen kan ätas som sådan eller med till exempel banan eller fröer. Kvargen lämpar sig även som ingrediens i smördeg och som fyllning i bland annat ostkakor och piroger. Produkten innehåller 10 % protein, 0,3 % fett och 4 % kolhydrater. Energiinnehållet är 60 kcal/100 g. Tillverkningsland: Finland.

Valio smaksatt kvarg vanilj

TILL BAKNING

VALIOS SMAKSATT KVARG LAKTOSFRI VANILJ (200 G)

Den smaksatta kvargen lämpar sig utmärkt som mellanmål och som ingrediens i bland annat desserter och bakverk. Kvargen tål ugnsvärme. Varför inte blanda ut kvargen med vispgrädde och använda den som fyllning i marängtårta eller som sås till fruktkompott? Produkten innehåller 7,2 % protein, 7 % fett och 16 % kolhydrater. Energiinnehållet är 160 kcal/100 g. Tillverkningsland: Finland.

Arla proteinkvarg

FÖR MOTIONÄRER OCH IDROTTARE

ARLAS LAKTOSFRIA PROTEINKVARG MED JORDGUBBE OCH CITRONMELISS (200 G) & VALIOS LAKTOSFRIA PROTEINKVARG PROFEEL MED JORDGUBBE (175 G)

Kvargprodukterna från Valio och Arla, som är utvecklade för personer som vill upprätthålla och höja sin muskelkondition, innehåller mycket protein (10/9 %), men mindre kolhydrater (9,6/6,5 %) och energi (80/70 kcal/100 g) än andra smaksatta och sötade kvargprodukter. Innehållsdeklarationen anger vilka sötningsmedel, förtjockningsmedel och aromämnen produkterna innehåller. Båda produkterna tillverkas i Finland.

Ehrmanns mjuka yoghurtkvarg

TILL SMOOTHIES

EHRMANNS MJUKA YOGHURTKVARG 0,9 % (250 G)

Den mjuka yoghurtkvargen kan ätas som sådan eller med till exempel bär, honung eller nötter. Kvargen lämpar sig även som ingrediens i smoothies och gröt. Kvargen kan med fördel kryddas med citron, peppar och salt och användas som dressing och dippsås. Produkten innehåller 7,2 % protein, 0,9 % fett och 5 % kolhydrater. Energiinnehållet är 57 kcal/100 g. Tillverkningsland: Tyskland.

Sortimentet varierar från butik till butik.

Text:
Foto: Sarri Kukkonen
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5