Hettan i chili orsakas av ett ämne som heter capsaicin. Eftersom capsaicin är fettlösligt, lönar det sig inte att "släcka branden" i munnen med vatten. Trots en utbredd föreställning är chilifrukternas frön inte heta, det är däremot de vita mellanväggarna i frukten. Chilins hetta anges i Scoville. I handeln anges chilins styrka på skalan 1–10.
Skölj chilin innan du börjar hantera den. Ta bort skaftet med fäste och klyv chilin på längden. Ta bort fröna (och eventuellt det vita) med en kniv eller spetsen av en liten sked innan du hackar chilin. Rör inte ansiktet eller ögonen med händerna efter att ha hackat chili. Ett bra tips: gnid lite matolja i händerna innan du tvättar dem – det löser capsaicinet.
Rätt milda röda, gula, gröna och orangefärgade chilipaprikor är de allmännaste i handeln i Finland. Dem kan man vara rätt frikostig med och tillsätta med frön och allt. Styrkan varierar från 2 till 5.