Öl passar som matdryck till nästan alla rätter

23.3.2018
0 betyg
Öl passar som matdryck till nästan alla rätter

Varje ölsort har dock en egen karaktär.

1 Mörk lager med söta rostade toner

  • Den rostade aromen i mörkt lageröl balanseras av en söt brödig malt.
  • Detta öl med måttlig humlebeska är en utmärkt dryck till stekt kyckling.
  • Det passar även till eldiga rätter, efter-som sötman i drycken tonar ner den starka smaken.
  • Dessutom kan mörkt lageröl även användas i köttsåser.

2 Gllengul Ale med fin beska, IPA

  • Trendiga IPA, Indian pale ale, är en ölsort med stor, rejäl humlebeska.
  • Den passar bra till biffar och gräddiga såser.
  • Den kraftiga beskan tonar ner fettet i maten.
  • IPA passar inte till rätter som innehåller mycket peppar eller är eldiga, eftersom kryddorna skär sig med beskan.
  • Testa en trendig cocktail: koka 2 delar äppeljuice och 1 del socker till sirap, smaksätt med vanilj och kanel och späd ut med IPA.

3 Piggt ljust veteöl

  • Veteöl smakar bäst en sommardag, eller när du önskar att det vore sommar.
  • Detta fräscha öl med ljusa fruktaromer och fin syra släcker törsten effektivt.
  • Drycken innehåller samma ingredienser som vetebröd – inte att undra på att den smakar gott till mat som mat.
  • Veteöl innehåller också en antydan av kryddor, bland annat peppar och koriander.
  • Därför passar det utmärkt också till orientaliska rätter.

4 Pils med blommig humlebeska

  • Pils är ett gyllengult, blommigt och uppfriskande öl med större humlebeska än lager.
  • En karaktäristisk pils passar i köttgrytor: ersätt vätskan helt eller delvis med pils.
  • Pils kan även användas som vätska i fiskgrytor med tomat.

5 Lätt uppfriskande ljus lager

  • Ljust lageröl är ett fräscht öl med liten humlebeska och det kan användas i många rätter för att helt eller delvis ersätta vätskan.
  • När det får sjuda länge avdunstar vätskan, men beskan blir kvar.
  • Testa lageröl i grytbröd, semlor, plättsmet, soppor och rätter som ska puttra i ugnen.
  • Som dryck passar det särskilt bra till sallader och mexikanska rätter.

6 Rostad stout med chokladkaraktär

  • Stout är en ölsort med inslag av rostad malt och chokladaromer, även om den rent generellt har en ganska torr smak.
  • Låt din lammgryta sjuda i stout.
  • baka en mustig chokladtårta med stout.
  • Eller ha i lite stout i din kött- eller gräddsås för att ge den karaktär. 

Recepten

Text
Foto Päivi Ristell
fotoarrangemang Kaisa Jouhki
Arvioi artikkeli (sv)

Betygsätt

1/5 5/5