Nöttårta med lönnsirap

19.11.2017
1 betyg
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Nöttårta med lönnsirap

Den tjusiga nöttårtan blir godare med tiden, men är nog läcker redan följande dag. Den lata bagarens drömtårta kryddas med nötter och glaseras med lönnsirap.

Ingredienser

25 bitar
Deg
1 2 påsar (à 100 g) valnötter
2 1 påse (100 g) hasselnötter
3 200 g margarin
4 3 dl socker
5 3 ägg
6 1 tsk vaniljsocker
7 0,5 dl whisky eller apelsinsaft
8 4 dl vetemjöl
9 0,5 tsk bakpulver
10 0,5 tsk matsoda
Glasyr
1 2,25 dl (2 ¼ dl) florsocker
2 0,5 dl lönnsirap
3 0,25 tsk (¼ tsk) vaniljsocker
4 0,25 tsk (¼ tsk) pepparkakskrydda

Näringsinnehåll

Bitar Recept
Kolhydrater 25 g 634 g
Protein 3 g 71 g
Fett 13 g 315 g
Kostfibrer 2 g 58 g
Energi kJ 960 24000
Energi kcal 229 5736

Receptinformation

Ruokavalio Laktoositon, Maidoton, Kasvis
Ruokatyypit Makeat leivonnaiset
Ruokalajit Leivonnaiset

Obs! Före tillagningen lönar det sig att kontrollera på förpackningspåskriften att produkten lämpar sig för personer som följer en specialdiet.

Provat recept

Instruktioner

Ställ ugnen på 150 grader. Smörj och bröa en form (1,7 l). Hacka nötterna (lägg en del åt sidan till garnering).

Vispa fettet och sockren vitt och pösigt. Vispa i äggen i skummet, ett i sänder. Rör i whiskyn eller apelsinsaften. Blanda de torra ingredienserna sinsemellan och vänd dem och nötterna i smeten. Skrapa smeten i formen och grädda tårtan på nedersta falsen i 1 ½ timme. Stjälp upp tårtan på ett galler; lyft inte av formen.

Svep den avsvalnade tårtan i folie. Låt den ta smak 1–4 dagar i kylskåp.

Blanda till en slät glasyr. Ringla över tårtan, garnera med nötter.

Tips! Tårtan håller sig god i tre veckor, och trivs också i frysen.

Text
Foto Tuomas Kolehmainen
© SOK
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5