När enskilda klipp blir film

23.10.2014
0 betyg

Att göra film är lättare än någonsin, men samtidigt kräver publiken alltmer. För två unga filmskapare är dokumentärfilmlinjen på Folkhögskolan Axxell en språngbräda till något som senare kan bli en karriär.

När enskilda klipp blir film

På Axxells dokumentärfilmslinje har Fanny Malmberg och Henrik von Martens fått lära sig helt konkreta kunskaper, men också utvecklat berättarförmågan.

Internet svämmar över av mer eller mindre professionella filmer och det har blivit lättare än någonsin att nå ut, men för Fanny Malmberg, 29, och Henrik von Martens, 23, är film framför allt ett sätt att uttrycka sig. Båda studerar för andra året på Folkhögskolan Axxell i Esbo.

"Jag har lärt mig helt konkreta kunskaper och märkt hur jag utvecklats", säger von Martens som blev nyfiken på film efter att länge ha fotat stillbilder.

För Fanny Malmberg kom intresset, eller snarare behovet, via jobb. I jobbet som frilansjournalist blev hon allt oftare tvungen att fotografera.

"Jag visste inte att jag ville göra film, men jag visste att jag saknade kunskaper i foto och film, därför sökte jag in på reportagelinjen. Under tiden här har filmandet vuxit för mig och jag har märkt att det är roligt att fundera på dramaturgi."

Enligt båda är utbildningen på Axxell en bra fingervisning om hur arbetsdrygt ett jobb inom filmbranschen är.

"Jag hade tänkt mig att jag skulle dyka upp då och då i skolan, men det är inte så att man bara kommer hit och hänger, utan vi jobbar långa dagar", säger Malmberg och von Martens nickar instämmande.

Greppa helheten

Under första året av utbildningen gjorde von Martens och Malmberg kortare övningsproduktioner. I år ska de göra en dokumentär på trettio minuter. Ju mer de lär sig desto mer inser de hur krävande det är att göra bra film.

"Det är viktigt att greppa helheten innan man börjar filma", säger von Martens.

Både han och Malmberg har inlett jobbet med dokumentären som ska bli färdig under våren. De har själva valt tema och ansvarar också för allt i filmen – bild, ljud och redigering.

"Jag ska filma min farfar som har Alzheimers. Jag vill lyfta fram den verklighet som han lever i och gå in på honom som person. Om allt går väl visas filmen på tv, men huvudsaken för mig är att göra en film", berättar von Martens.

"Jag gör en dokumentär om en liten tidningsredaktion. Det händer så mycket nu inom journalistiken och jag ville göra en film som det finns ett intresse för. Mitt första mål är att lära mig men mitt andra mål är att det faktiskt ska visas på tv", säger Malmberg.

Det märks på henne att hon nu verkligen vill jobba med film.

"Jag kunde till exempel jobba på ett produktionsbolag eller för en reklambyrå. Det blir allt vanligare att företag vill göra korta filmer."

Vill inte ladda upp gratis

I och med snuttifieringen av media tror Fanny Malmberg att kortfilmer kommer att få en allt större publik.

"I och med YouTube-kulturen orkar de flesta inte kolla på trettio minuters klipp, medan man kanske inte har så hög tröskel att kolla på något kortare. Men det kräver talang att göra en bra kortfilm, dramaturgin kräver mycket arbete", säger hon.

För Henrik von Martens har kortfilmsvärlden öppnat sig i samband med filmstudierna.

"Jag har börjat notera att det finns flera festivaler där man kan se kortfilmer, det är kul."

Fastän tekniken är alltmer tillgänglig för vem som helst inser båda att det inte är lätt att slå igenom själv.

"Och folk förväntar sig mer avancerade filmer hela tiden", säger von Martens.

Ingendera har ännu laddat upp egna videor på nätet.

"Bara skolarbeten, men då har jag inte heller laddat upp videorna själv. Jag skulle inte heller vilja göra det gratis", säger Malmberg som en dag hoppas kunna jobba med film.

För von Martens är filmskapandet främst en hobby. Han kan tänka sig att jobba med något annat och göra film på fritiden.

"Jag tycker mycket om natur och skulle gärna skapa något abstrakt, film är en bra form för abstrakt tänkande."

Henrik von Martens

Under övningsarbeten har Henrik von Martens fått aha-upplevelser om att göra film. Nu håller både von Martens och Malmberg på och filmar varsin dokumentär som ska bli klar under våren.

Finansieringen styr filmbranschen

"Det finns faktiskt en hel del finlandssvensk film, många kontaktar oss och frågar om utbudet. Det mesta visas på Yle", berättar Mikaela Westerlund från Finlandssvenskt filmcentrum.

Hon har tidigare jobbat som programledare för RåFilm som visade kortfilmer på Yle i tio års tid. Nu finns ingen liknande kanal, på till exempel YouTube finns inte heller någon samlande knutpunkt för finlandssvenska filmer.

"Idén med YouTube är väl att nå utanför de finlandssvenska gränserna. Men det finns absolut efterfrågan på finlandssvensk film i allmänhet, man kan jämföra det med litteratur eller teater."

Enligt Westerlund hänger mycket på Yle och de finlandssvenska fonderna.

"Fonderna stöder mycket finlandssvensk film, men de vill ju stöda film som visas någonstans."

Mikaela Westerlund jobbar också själv med film och har insyn i branschen ur flera synvinklar.

"Det finns en massa duktiga människor i branschen. Jag hoppas att folk skapar och får igenom idéerna. För bra projekt finns det alltid finansiering att få", understryker hon.

5 tips för bättre videor

1. Ta det lugnt. Spela in tillräckligt långa och stadiga bilder.

2. Undvik att zooma in och ut, för många zoomningar gör materialet oroligt.

3. Spela in varierande material, både vida och täta bilder. Täta bilder är mera intima, vida bilder berättar mer om omgivningen och helheten.

4. Undvik att filma i motljus. Försök ha den starkaste ljuskällan bakom dig när du filmar.

5. Håll kameran på neutral nivå, alltså på samma nivå som det objekt du filmar – ifall du inte har en orsak att filma ur en annan vinkel.

Tipsen är sammanställda av lärare Harald Antskog vid Axxell. Filmer av Axxellstuderande kan ses på YouTube på kanalen Folkhögskolan Axxell.

Text:
Foto: Laura Oja
Arvioi artikkeli (sv)

Betygsätt

1/5 5/5