Nallesemlor

16.1.2018
2 betyg
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Nallesemlor

De mjuka semlorna som sötats med honung och russin gräddas i trivsam trängsel i en form.

Ingredienser

18 stycken
1 5 dl havredryck
2 50 g jäst
3 0,75 dl (¾ dl) olja
4 1,5 msk honung
5 2 tsk salt
6 2 dl hirsflingor
7 2 msk psyllium
8 1 dl russin
9 5 dl glutenfri mjölblandning
Garnering
1 10 - 15 russin
2 0,5 dl havrebaserad "färskost" (t.ex. Oatly påMackan)
3 20 g mörk choklad

Näringsinnehåll

Stycken Recept
Kolhydrater 25 g 445 g
Protein 2 g 43 g
Fett 1 g 18 g
Kostfibrer 1 g 20 g
Energi kJ 500 8995
Energi kcal 119 2150

Obs! I beräkningen har inte medtagits: psyllium, havrebaserad "färskost" (t.ex. Oatly påMackan)

Receptinformation

Ruokavalio Laktoositon, Maidoton, Munaton, Kasvis
Ruokatyypit Suolaiset leivonnaiset
Ruokalajit Leivonnaiset, Aamu-, väli- ja iltapalat

Obs! Före tillagningen lönar det sig att kontrollera på förpackningspåskriften att produkten lämpar sig för personer som följer en specialdiet.

Provat recept

Instruktioner

Täck 2 ugnsformar (ca 20 x 20 cm) med bakplåtspapper.

Värm havredrycken fingervarm. Lös jästen i drycken. Tillsätt oljan, honungen och saltet. Rör hirsflingorna och psyllium i vätskan. Låt blandningen svälla 5 minuter. Vispa gradvis in russinen och 4 ½ dl glutenfri mjölblandning i vätskan med elvisp.

Strö ½ dl glutenfritt mjöl på arbetsbänken. Häll ut degen och skär den i 20 stycken. Rulla 18 bitar till semlor och lägg dem i formen. Lämna 1 cm jäsmån mellan semlorna Forma av de resterande degbitarna två öron till varje semla (diam. 1 cm). Låt semlorna jäsa 30 minuter under duk.

Ställ ugnen på 225 grader. Klyv 9 russin. Tryck ett halvt russin som näsa mitt på varje semla. Grädda ca 15 minuter i ugnen.

Lyft semlorna som en hel platta att svalna på galler, så fukten avdunstar.

Spritsa ögon och mun med färskost. Skär små russinbitar till ögonen. Rita gärna mustascher med smält choklad.

Tips: De luftiga semlorna smakar bäst som dagsfärska.

Text
Foto Tuomas Kolehmainen
© SOK
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5