Mustig köttfärslasagne

10.9.2018
4 betyg
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Mustig köttfärslasagne

Den klassiska köttfärslasagnen är en ädel vardagsrätt. Den blir inte färdig i en handvändning, men saftigheten och smaken är god lön för mödan.

Ingredienser

7 portioner
Köttfärssås
1 400 g malet nötkött
2 2 lökar
3 2 vitlöksklyftor
4 1 msk rybsolja
5 1 burk (70 g) tomatpuré
6 1 tsk basilika
7 1 tsk timjan
8 0,5 tsk salt
9 0,25 tsk ¼ tsk grovmalen svartpeppar
10 1 burk (500 g) krossad tomat
11 3 dl vatten
12 1 köttbuljongtärning
Ostsås
1 2 msk smör eller margarin
2 1 dl vetemjöl
3 1 l mjölk
4 1 paket (250 g) smältost
5 0,25 tsk (¼ tsk) vitpeppar
6 0,75 tsk (¾ tsk) salt
Dessutom
1 12 lasagneplattor
2 1 dl riven ost

Näringsinnehåll

Portioner Recept
Kolhydrater 39 g 275 g
Protein 30 g 213 g
Fett 31 g 214 g
Kostfibrer 3 g 19 g
Energi kJ 2 326 16283
Energi kcal 556 3892

Receptinformation

Ruokatyypit Pastaruoat
Pääruoka-aine Jauheliha
Ruokalajit Pääruoat

Obs! Före tillagningen lönar det sig att kontrollera på förpackningspåskriften att produkten lämpar sig för personer som följer en specialdiet.

Provat recept

Instruktioner

  • Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en kastrull eller traktörpanna. Fräs lökarna ett ögonblick, tillsätt och bryn köttet. Tillsätt tomatpurén och kryddorna. Rör om. Häll i tomatkross och vatten. Tillsätt en buljongtärning. Småkoka såsen några minuter medan du tillreder ostsåsen.
  • Smält fettet i en belagd kastrull. Tillsätt mjölet, rör om och koka upp. Tillsätt mjölken lite i taget under ständig omröring. Koka såsen några minuter, tills den tjocknar. Tillsätt smältosten lite i taget i såsen. Rör om tills osten har smält. Krydda med salt och vitpeppar.
  • Ställ ugnen på 200 grader. Bygg upp lasagnen i formen. Börja med ett skikt köttfärssås. Lägg på ett varv lasagneplattor, köttfärssås och ostsås. Gör de följande varven på samma sätt. Överst kommer lasagneplattor täckta med ostsås. Toppa med riven ost.
  • Stek lasagnen ca 45 minuter i ugnen. Täck den färdiga rätten med folie och låt rätten stå minst 15 minuter innan du serverar.

Bildförsedda instruktioner

Mustig köttfärslasagne 1

Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en kastrull eller traktörpanna. Fräs lökarna ett ögonblick, tillsätt och bryn köttet. Tillsätt tomatpurén och kryddorna. Rör om. Häll i tomatkross och vatten. Tillsätt en buljongtärning. Småkoka såsen några minuter medan du tillreder ostsåsen.

Mustig köttfärslasagne 2

Smält fettet i en belagd kastrull. Tillsätt mjölet, rör om och koka upp. Tillsätt mjölken lite i taget under ständig omröring. Koka såsen några minuter, tills den tjocknar. Tillsätt smältosten lite i taget i såsen. Rör om tills osten har smält. Krydda med salt och vitpeppar.

Mustig köttfärslasagne 3

Ställ ugnen på 200 grader. Bygg upp lasagnen i formen. Börja med ett skikt köttfärssås. Lägg på ett varv lasagneplattor, köttfärssås och ostsås. Gör de följande varven på samma sätt.

Mustig köttfärslasagne 4

Överst kommer lasagneplattor täckta med ostsås.Toppa med riven ost. Stek lasagnen ca 45 minuter i ugnen. Täck den färdiga rätten med folie och låt rätten stå minst 15 minuter innan du serverar.

Text
Foto Amanda Aho
© SOK
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5