Moussetårta i tre skikt

24.4.2017
6 betyg
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Moussetårta i tre skikt

Moussetårtan med sina tre fräscha skikt av frukter och bär tjusar både festföremålet och gästerna. Baka bottnen en eller ett par dagar i förväg, bygg upp tårtan dagen innan, och garnera den på festdagen.

Ingredienser

17 bitar
Botten
1 1 dl vetemjöl
2 0,5 dl potatismjöl
3 1 dl mandelpulver
4 1 tsk bakpulver
5 4 ägg
6 1,5 dl socker
7 1 tsk vaniljsocker
Fukta med
1 2 dl citronsaft spädd med vatten
2 0,5 msk socker
Moussebotten
1 6 dl vispgrädde
2 1,5 dl socker
3 2 tsk vaniljsocker
4 200 g färskost
5 200 g crème fraîche eller kvarg
Svartvinbärsfyllning
1 0,3 moussebotten
2 4 gelatin
3 0,5 dl vatten
4 200 g djupfrysta svarta vinbär
Mangofyllning
1 0,3 (1/3) moussebotten
2 4 gelatin
3 1 stor mogen mango
4 0,5 dl citronsaft
Glasyr
1 0,3 moussebotten
2 2 gelatin
3 0,25 dl citronsaft
4 1 tsk rivet citronskal
Garnering
1 1 stor mogen mango
2 djupfrysta svarta vinbär
3 myntablad

Näringsinnehåll

Bitar Recept
Kolhydrater 25 g 420 g
Protein 5 g 88 g
Fett 25 g 427 g
Kostfibrer 2 g 35 g
Energi kJ 1 453 24705
Energi kcal 347 5905

Receptinformation

Ruokavalio Kasvis
Ruokatyypit Makeat leivonnaiset
Pääruoka-aine Hedelmät, Marjat
Ruokalajit Leivonnaiset

Obs! Före tillagningen lönar det sig att kontrollera på förpackningspåskriften att produkten lämpar sig för personer som följer en specialdiet.

Provat recept

Instruktioner

Värm ugnen till 175 grader. Klä bottnen av en springform (Ø 22 cm) med bakplåtspapper. Smörj och bröa kanterna. Blanda bakpulvret i mjölet. Vispa äggen och sockret vitt och pösigt. Sikta de torra ingredienserna i äggskummet och vänd smeten jämn. Häll smeten i formen.

Grädda bottnen 35 minuter på nedersta falsen. Pröva gräddningen med en sticka i mitten av tårtan. Om deg fastnar på stickan, ska bottnen gräddas ännu en stund. Lossa springformen, diska den och ställ tillbaka tårtan i formen. Täck med plastfilm och lämna den i rumstemperatur. Skär tårtbottnen i tre plattor följande dag.

Bygg upp tårtan på ett serveringsfat. Ställ tårtformens kantring i mitten av fatet. Gör en "krage" av bakplåtspapper, ca 5 cm högre än formens kant, längs insidan av kanten. Lyft en tårtplatta in i ringen, fukta den med sötat citronvatten.

Moussebotten: Vispa grädden och sockret till rätt löst skum. Vispa färskosten och crème fraîche i en annan bunke, rör blandningen i gräddskummet.

Svartvinbärsfyllningen: Lägg 1/3 av moussefyllningen i en bunke. Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Koka upp vattnet, pressa vätskan ur gelatinbladen och lös dem i vattnet. Purea vinbären med en stavmixer. Rör gelatinet i vinbärspurén. Vänd blandningen i moussen. Häll vinbärsfyllningen över tårtbottnen. Placera den andra tårtbottnen på. Fukta med citronvatten.

Mangofyllningen: Ta hälften av den resterande moussebottnen i en bunke. Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Skala mangon och skär fruktköttet i bitar i en bunke. Purea med en stavmixer. Koka upp citronsaften, pressa vätskan ur gelatinbladen, lös dem i saften. Tillsätt gelatinet i mangopurén, vänd purén i moussen. Häll fyllningen i formen. Lägg på den sista bottenplattan och fukta den.

Glasyr: Hantera gelatinet på samma sätt som då du gjorde mangofyllningen. Tillsätt gelatinblandningen fingervarm i moussen, vänd den i moussen. Smaksätt moussen med rivet citronskal, häll den i formen. Låt tårtan stelna i kylskåp minst 5 timmar, helst till nästa dag.

Lossa kanten och papperet. Klyv och skala mangon. Skär halvorna i tunna skivor och forma dem till blommor. Garnera tårtan med mangoblommor, svarta vinbär och myntablad.

Text
Foto Piia Arnould
© SOK
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5