Mormors moderna blåbärspaj

9.7.2018
0 betyg
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Mormors moderna blåbärspaj

Blåbärspajen får friskhet av citronkräm och kanten pryds av en degfläta.

Ingredienser

20 portioner
Botten
1 100 g margarin
2 4 dl mjölk
3 0,5 paket (25 g) jäst
4 1 ägg
5 1 dl socker
6 1 msk kardemumma
7 1 tsk salt
8 10 - 11 dl vetemjöl
Fyllning
1 2 - 3 msk lemon curd (citronkräm)
2 3 påsar (à 200 g) djupfrysta blåbär
3 1 dl syltsocker
4 0,5 dl potatismjöl
Dessutom
1 1 ägg
2 1 dl myntablad

Näringsinnehåll

Portioner Recept
Kolhydrater 38 g 753 g
Protein 5 g 102 g
Fett 4 g 89 g
Kostfibrer 2 g 45 g
Energi kJ 893 17853
Energi kcal 213 4267

Obs! I beräkningen har inte medtagits: lemon curd (citronkräm)

Receptinformation

Ruokavalio Kasvis
Ruokatyypit Makeat leivonnaiset
Pääruoka-aine Marjat
Ruokalajit Jälkiruoat, Leivonnaiset

Obs! Före tillagningen lönar det sig att kontrollera på förpackningspåskriften att produkten lämpar sig för personer som följer en specialdiet.

Provat recept

Instruktioner

Smält margarinet. Värm mjölken fingervarm. Lös jästen i mjölken. Tillsätt ett ägg, sockret, kardemumman och saltet. Arbeta in mjölet i några omgångar, tillsätt margarin och arbeta degen smidig. Låt degen jäsa ca 1 timme under duk i bunken.

Ställ ugnen på 200 grader.

Stjälp upp degen på den mjölade arbetsbänken och knåda bort luftbubblorna. Dela degen i två delar. Kavla den ena delen till en platta som är lite mindre än en bakplåt och flytta över den med hjälp av en kavel på en plåt klädd med bakplåtspapper. Rulla resten av degen till knappt centimetertjocka runda stänger. Fläta dem tre och tre. Jämna flätornas ändar och placera flätorna som bakverkets kant på plåten.

Klicka citronkräm på degplattan, fördela den jämnt med en sked. Tillsätt sockret och potatismjölet till de otinade blåbären. Fördela bären över bottnen. Pensla kanterna med ägg. Grädda pajen ca 20–25 minuter på mellersta falsen. Låt den vila ett par timmar.

Strö myntablad på bären.

Smält margarinet. Värm mjölken fingervarm. Lös jästen i mjölken. Tillsätt ett ägg, sockret, kardemumman och saltet. Arbeta in mjölet i några omgångar, tillsätt margarin och arbeta degen smidig. Låt degen jäsa ca 1 timme under duk i bunken.

Ställ ugnen på 200 grader.

Stjälp upp degen på den mjölade arbetsbänken och knåda bort luftbubblorna. Dela degen i två delar. Kavla den ena delen till en platta som är lite mindre än en bakplåt och flytta över den med hjälp av en kavel på en plåt klädd med bakplåtspapper. Rulla resten av degen till knappt centimetertjocka runda stänger. Fläta dem tre och tre. Jämna flätornas ändar och placera flätorna som bakverkets kant på plåten.

Klicka citronkräm på degplattan, fördela den jämnt med en sked. Tillsätt sockret och potatismjölet till de otinade blåbären. Fördela bären över bottnen. Pensla kanterna med ägg. Grädda pajen ca 20–25 minuter på mellersta falsen. Låt den vila ett par timmar.

Strö myntablad på bären.

Tips: Du kan halvera receptet och baka en mindre paj i en form.

 

Text
Foto Satu Kemppainen
© SOK
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5