Martti Suosalo: "I paniksituationer blir hjälten antihjälte"

3.5.2018
0 betyg
Martti Suosalo

I skådespelaren Martti Suosalos hem har många olika olyckor inträffat. Frun råkade ut för en axelfraktur när hon snavade på diskmaskinens öppna lucka, en mobilladdare sprängdes i handen på barnet och Suosalo själv ramlade ned från en stege på balkongen. På stugan bröt paniken ut när soporna började brinna.

Suosalo anser att hans hem är tryggt.

"Och tryggt är det. Men det tar bara en hundradels sekund för hemmet att bli otryggt. Erfarenheten finns och konstiga saker händer."

En vårdag när familjen kom hem till egnahemshuset luktade det rök, men någon eld syntes inte till. Sedan upptäckte den unga barnfamiljen ett mörkt spår i bordet i ateljérummet: den starka vårsolens strålar hade lyst genom de stora fönstren till en förstorande spegel och bränt föremålen som de träffat. Till exempel hade plastdelen i en hårborste smält.

Det tar bara en hundradels sekund för hemmet att bli otryggt. 

"Samma fenomen som när småpojkar förr i tiden brände torrt gräs med förstoringsglas", jämför Suosalo.

Incidenten lämnade dem med olustkänslor. Tänk om det hade funnits papper på bordet som hade fattat eld och bränt ned hela huset? Ingen var hemma vid tillfället.

"Efter den här händelsen gjorde vi snabbt som ögat oss av med alla förstorande speglar."

Släckningsutrustning köptes till stugan

Den värsta nödsituationen inträffade på stugan på ön. Suosalo målade ribbor och brände samtidigt ris i en tunna – och lyssnade på radio i hörlurar. Det blåste hårt, men sensommarsolen värmde gott. Atmosfären var avslappnad och ett trevligt program spelades på radion.

"Plötsligt vände jag mig om för att titta mot tunnan och upptäckte att 30 meter av marken stod i brand! Lungkapaciteten sjönk med 99 procent och jag kunde knappt andas. Min hjärna slutade att fungera. Jag sprang in i huset och bad min fru ringa 118 – till nummerupplysningen!"

Martti Suosalo

I skådespelare Martti Suosalos hem har många nära ögat-situationer inträffat, även konstiga sådana. De har klarat sig med blotta förskräckelsen och lärt sig från allt det som inträffat.

I efterhand blev tragedin en komedi. I själva situationen minns Suosalo att han blev nästan helt handlingsförlamad. Han mindes inte att de hade nödappen 112 i telefonen. Och han kom inte ihåg nödnumret. Mappen på bordet som innehåller stugans koordinater var också försvunnen.

När paniken slår till, blir hjälten antihjälte.

Slutligen lyckades de tillkalla hjälp och även grannarna kom till undsättning. En timme efter att Suosalo hade ringt nödnumret hade räddningsenheten släckt markbranden.

"När paniken slår till, blir hjälten antihjälte. Som skådespelare är jag van vid stressiga situationer, men hur ska man öva på en sådan där situation? Det hjälper inte att få panik eller att springa, utan man måste kunna tänka logiskt," minns Suosalo.

Nu har han utrustning för första släckning och en hjälm. På stugholmen finns alltjämt endast havs- och regnvatten. Nödnumret och stugans koordinater tänker Suosalo skriva ut, laminera och sätta fram på en synlig plats.

En trasa mot ansiktet, ta med barnen och ut

Lyckligtvis har vi klarat oss utan allvarligare skador även från risksituationer hemma. Dock har vi lärt oss från allt det som inträffat.

Mobilladdare har vi inte anslutna till uttag längre än nödvändigt. 

"Diskmaskinens lucka måste stängas genast då det är möjligt. Mobilladdare har vi inte anslutna till uttag längre än nödvändigt. Vi lägger ingen plast under stegen och vi står inte på stegen med en tvålvattenkopp i handen," säger Suosalo.

Tänk om hemmet börjar brinna?

"Man får inte andas in någon som helst rök. Lägg en trasa för ansiktet, ta med barnen och ta er ut så snabbt som möjligt; via balkongen, dörrar eller längs en stege."

Suosalo har tillsammans med sin fru sedermera gått en kurs i förstahjälpen. En fungerande brandvarnare och brandfiltar finns på varje våning. Förstahjälpenväskor finns det flera av. Passagerna i hemmet är i huvudsak utan hinder. 

Martti Suosalo
Text
Foton Maria Santto, Finlands Röda Kors
Arvioi artikkeli (sv)

Betygsätt

1/5 5/5