Magnus Londen: Varifrån kommer kraften?

3.8.2017
1 betyg
Magnus Londen: Varifrån kommer kraften?

Sannolikheten är ganska stor att du just nu sitter i det heligaste vi finländare känner till. I sommarstugan. Det gör i alla fall jag.

Begrunda nu en stund hur allt har förändrats på en enda generation. Förr: Stearinljus och fotogenlampor. Idag: Elektrisk belysning både inne och ute. Förr: En batteridriven transistorradio och pappersbok. I dag: Dator och smarttelefon. Förr: Ringbrunn eller vatten direkt från sjön. I dag: Borrbrunn och/eller varmvatten från kranen.

Lägg sedan till tidigare okända begrepp som eldriven "grundvärme" och att de flesta numera åker ut till stugan med egen bil eller motorbåt.

Allt ovanstående har bidragit till det vi kallar frihet. Men förändringarna innebär ändå att vi behöver elektricitet – i kopiösa mängder.

Tänk då vilken salig tur att våra myndigheter i en stor utredning nu kommit fram till att vindkraften sannolikt är ofarlig för människa och djur. Samtidigt satsar vi i Finland stort på det som vi absolut säkert vet att är livsfarligt – om något mot oddsen går snett – dvs. kärnkraft.

Fukushima sex år efter katastrofen: Det beräknas ta ytterligare 30–40 år (!) att städa upp efter olyckan, prislappen blir uppskattningsvis 189 miljarder dollar. Tusentals anställda jobbar varje dag med uppstädningen. Radioaktivt vatten i stora mängder rinner fortsättningsvis ut i Stilla havet. Cirka hundratusen människor är evakuerade.

Men ändå ska vi ha mera av den varan i Finland. Jepp, jag vet, vår berggrund är stabil och Fukushima borde aldrig kunna inträffa här.

Men om våra myndigheter och våra politiska partier har resurser att oroa sig för ljudet från vindmöllorna kunde man kanske också komma fram till att strålningsrisken med kärnkraft liksom inte är värd risken?

Tänk om vi, Finlands Samlade Sommarstugeägare rf, skulle kräva (mycket) mera forskning och nytänk som leder till nya energilösningar?

Då skulle vi snart kunna ladda den eldrivna potatisskalaren med kraft från framtiden.

För vi ska vara ärliga: I dag drivs våra ljuva sommarstugor med gårdagens lösningar.

Text
Foto Anna Huovinen
Arvioi artikkeli (sv)

Betygsätt

1/5 5/5