Magnus Londen: Ta ögonkontakt

23.9.2016
0 betyg
Magnus Londen: Ta ögonkontakt

Jag minns för länge sedan när jag rullade omkring min numera nittonåriga son i en barnvagn i Helsingfors vid havet. Det var (naturligtvis) en solig dag och vi hade (självklart) oändligt med tid och exakt lämpligt med pengar, framgång och lycka på alla plan, och medan vi gick kommunicerade vi med babystruntsnack och fnitter om vartannat. Och jag kunde fortfarande i dag peka ut exakt den sten som vänstra hjulet guppade över då allt liksom stannade och vi stirrade in i varandras ögon.

På dessa få djupa ögonblick såg jag vidden av killen som satt i vagnen framför mig: Hans förväntan på livet, lyckan att få finnas till, liksom en rymd utan väggar och gränser, lika härligt som odefinerbart.

Jag har några fler liknande stunder. En gång satt vi i vår soffa med min yngsta son, mitt på dagen, och slog dank och i några magiska sekunder möttes våra blickar. Jag sögs in i hans osannolikt öppna blåa ögon, och när jag såg in i dem såg jag honom. Inte något duktigt han presterat eller något gulligt han sagt eller något busstreck han gjort. Utan honom, just honom. Jag såg och förstod hur obegripligt magisk också han är. Hur magiska vi alla är.

Jag tror vi alla har ögonblick vi aldrig glömmer. Därför är det trevligt att också vetenskapen har sett samma sak då Aki Myllineva i september disputerade vid Tammerfors universitet. Hans ämne? Ögonkontakt.

En av hans teser som han bevisat är att genuin ögonkontakt med en annan människa omedelbart sätter igång verksamhet i hjärnan som förbereder en för social interaktion. Dessa kem-iska impulser utlöses endast om ögonkontakten är ömsesidig (funkar inte heller via skärm).

Det där visste vi förstås redan. Men nu när det är bevisat kunde vi kanske ta lärdom. Det kan och ska förstås inte alltid vara lika djupt och öppet som jag beskriver ovan. Men redan om det vore en tiondedel av det när dina, mina, hennes, hans och deras ögon möts tror jag mycket strul både privat, på jobbet och i stora världen kunde undvikas.

För om man sett in i någons ögon tror jag man förstår.

Förstår att den andra är lika magisk och kanske bara lika osäker som du och jag.

 

Kolumnisten är journalist, författare och företagare – och en hängiven affischjägare.

Text
Foto Roope Permanto
Arvioi artikkeli (sv)

Betygsätt

1/5 5/5