Magnus Londen: När trollmor har lagt de elva små trollen

4.5.2017
1 betyg
Magnus Londen: När trollmor har lagt de elva små trollen

Att sova gott har utsetts till årets trend.

Jepp, ni läste rätt.

Det som hänt är att det ganska nyligen var häftigt, alltså trendigt, för den överpresterande avarten av Homo sapiens ( jag har själv ofta hört dit) att sova litet. Det där att snabbt avverka korta nätter och sedan jobba och umgås sexton timmar i dygnet.

Men det var då.

Nu, skriver trendikoner som USA-liberalernas drottning Arianna Huffington och skådisen Gwyneth Paltrow i var sin bok, är det sömn som gäller.

God sömn fixar allt: en vacker hy, en naturlig utstråling, kraft för vardagens bekymmer, viktbalans och så vidare. Och kom ihåg: det är gratis.

Men bara i princip.

Eftersom det är en hälsotrend ska det nu köpas böcker, det ska gås på kurs, det ska mediteras, det ska medicineras, det ska köpas sömnmusik, det ska köpas te, det ska investeras i en bättre säng – det finns alltid något som fås för pengar som gör att du kunde sova bättre. För att parafrasera en gammal sanning om lunchar kunde man i dag säga: Det finns inga gratis tupplurar.

Det finns alltid något som fås för pengar som gör att du kunde sova bättre.

Eller? I The Guardian läser jag om en sömnforskare vid University of Colorado som hade kommit på att skicka sina kolleger ut i bergen på hajk i sex dagar. Utan tekniska prylar.

Och gissa vad?

De sov extremt bra.

Den friska luften och avsaknaden av artificiellt ljus gjorde att den lilla gruppen somnade två och en halv timme tidigare än vanligt. Kroppens interna dygnsrytm ställdes bums om, melatoninet strömmade i kroppen och alla snarkade I kapp – i tio timmar varje natt.

Man kunde kanske säga att det är självklart. Konstigt då att så många ändå lider av kronisk sömnlöshet och stress.

Ja, tänk om sömnlöshet egentligen är helt "onödigt"? Att det enda som krävs för människans naturligaste och skönaste verksamhet (sömn) är lika naturliga saker som frisk luft, lätt motion och rejält med dagsljus som kompas med dämpad ljussättning och avstängda tekniska prylar (skärmar) kvällstid?

Eller om man vill ta premiumversionen: några tältnätter i skogen.

Detta är i så fall fantastiska nyheter, för det betyder att god sömn trots allt är gratis.

Den första gratistrenden i mänsklighetens historia.

Text
Foto Roope Permanto
Arvioi artikkeli (sv)

Betygsätt

1/5 5/5