Magnus Londen: När jag fick en ny hammastanko

31.5.2016
0 betyg
Magnus Londen: När jag fick en ny hammastanko

Mitt på skogsvägen i Pargas orkade bilen inte längre. På panelen blinkande varierande varningslampor med fantasifulla formuleringar (såsom "Emissions workshop"), sen hostade den till och så sade den god natt.

Bärgningsbil till den flotta märkesservicen i Åbo. Personal bakom flotta deskar i flotta stolar. En dryg vecka senare kommer det flotta samtalet. Grundfelet var en struntsak – lite smältvatten som kommit in i elektroniken – men i samma veva har tydligen styrningen kollapsat så nu är det tungt att svänga på ratten och ska vi fixa det i samma veva?

Visst! Självklart! Eller ... vad kostar det?

2 300 euro. Plus jobbet. Du behöver ju en ny hammastanko.

En flott röst som bekymmersamt yttrar tvåtusentrehundra euro blir tillräckligt. Jag måste beat the system. Jag tänker inte betala 2 300 euro för en bil som är tolv år gammal och som är körd motsvarande drygt åtta gånger runt jorden.

Men efter några timmar googlande och sju telefonsamtal förstår jag att det finns en parallellvärld där ute. En värld bortom märkesverkstäder, överprissatta reservdelar och det flotta grinet. En värld i harmoni och rättvisa och sant entrepenörskap.

I den nya världen plockar man ut felfria komponenter från kraschade bilar och i denna värld prenumererar man på Purkamo Uutiset. Jag ville verkligen flytta till detta paradis.

Så jag kör till Kankaanpää och rullar efter några timmar in på en traktorstig, ser ett otal bilvrak, bemöts som en kund och inte ett penningträd, och de lovar fixa, för de har verkligen en hammastanko av rätt modell, och efter någon timme ringer de och säger att ok, det var ett knepigt case eftersom bildatorn i sin girighet försökte avstöta den nya reservdelen, men nu är allt fixat, grattis du fick en hammastanko som är körd endast ett halvt varv runt jorden.

Och till råga på allt tackar killen mig för att jag kom. Du läste rätt. Han tackar. För att det var ett så intressant case. Priset blir bara en bekräftelse på broderskapet i denna parallella värld: Drygt 700 euro – inklusive jobbet och momsen.

Krafs, krafs ... Hör ni hur det krafsar på golvet i flotta märkesverkstaden?

Det är systemet som är på knä.

 

Text
Foto Roope Permanto
Arvioi artikkeli (sv)

Betygsätt

1/5 5/5