Magnus Londen: Mitt sommarlov (i förväg)

18.6.2014
0 betyg
Magnus Londen: Mitt sommarlov (i förväg)

Första kursen i vuxenskolan. Uppsats i modersmål. Uppgift: "Mitt sommarlov (i förväg)".

Sommaren börjar! Jag hoppas den aldrig tar slut! Jag ska ha det jätteroligt och jag ska ha det skönt. Och kära magister, så här ska det gå till:

Släckta skärmar

Mina vänner säger att skärmar är som böcker. Att det inte är konstigare att stirra in i en telefon eller dator än i en bok.

Magistern! Jag håller inte med. För när jag dyker in i en skärm blir jag en konstig en. Jag är inte på plats, jag är inte här. Och sådana är också mina vänner.

Att läsa en bok är förstås också att vara någon annanstans. Men åtminstone mig lugnar boken ner. En bok får mig att se bilder i huvudet, på en skärm finns alla bilder färdiga.

Ändå har jag länge funderat på att köpa en ny supertelefon istället för min urgamla Nokia-telefon. Så att jag kunde läsa e-post var som helst och ta foton och googla och allt det där. Det har varit nära, så nära, att jag slagit till. Folk har till och med sagt att de ger en gratis till mig. De tycker synd om mig, magistern.

Men den senaste tiden har det varit annorlunda. Nu har redan tre (3) typer frågat mig, på fullaste allvar: "Var får man en sån där telefon?". Deras telefoner tycks göra dem nervösa.

Magistern! Den här sommaren ska min dator vara släckt. Och jag tänker inte köpa en ny telefon.

Så räddar jag sommaren och så skyddar jag mig själv – från mig själv. Vet du vad, Magistern? Jag tror jag kommer att ha mycket tid att läsa böcker den här sommaren!

Blåa fingrar

Kära Magister, det senaste året har varit mystiskt för mig. Jag har blivit beroende av två nya saker.

Det första är blåbär. Jag äter blåbär varenda morgon med naturell yoghurt. Ingenting annat. Det är gott och blåbären kommer från skogen, det är liksom så enkelt. Dessutom säger experterna att det är jättehälsosamt. Och jag har hört att Finland kunde bli rik på lingon och blåbär, men som vanligt är det någon annan som fixar det.

I slutet av juli blir skogen blå. Och det ska också mina fingrar bli det här sommarlovet. Frysen måste fyllas, och fylls den inte, tänker jag köpa resten – jag har ju pengar över när jag inte köper den där telefonen.

Det här året har jag också börjat dricka för mycket. Inte vin eller öl, magistern, utan georgiskt mineralvatten.

Det är lite läbbigt första gången man dricker det, men sen börjar man förstå att det är så här mineralvatten borde smaka: saltigt och tungt.

Allt oftare när jag tar det lugnt brukar jag lägga mig i soffan med en flaska Borjomi. Det är lyxigt. Jag vet, magistern, det är inte det som kallas ekologiskt, men heter det inte att vi alla är syndare, på ett eller annat sätt?

Min sambo säger att jag borde lugna mig med mineralvattnet. Men jag håller inte alls med. Det här sommarlovet ska det alltid stå en iskall Borjomi i kylskåpet. Och jag tänker predika om hur mineralvatten borde smaka till alla jag träffar där på stugan.

Göra ingenting

Magistern, bli inte sur, men min största – och svåraste – plan för sommaren är ändå att inte göra så mycket. Ja, så ofta som möjligt helt enkelt ingenting alls.

Lyckas jag med det får hösten gärna komma när den komma skall.

Och sen kommer magistern att tycka att jag är så jättetrevlig och jättefräsch. I alla fall fräschare än när vi fick den här uppgiften.

Text:
Foto: Kreetta Järvenpää
Arvioi artikkeli (sv)

Betygsätt

1/5 5/5