Magnus Londen: Låt OS storkna en smula

23.10.2014
0 betyg
Magnus Londen: Låt OS storkna en smula

Ah, ädel och rättvis kamp mellan nationer. En global fredens fest i snöglittrande landskap.

Mums, vinter-OS är så fint!

Men tänk: I början av oktober sade den rika norska regeringen ändå blankt nej till en statsgaranti för vinter-OS år 2022. Tidigare i år har också Stockholm, Krakow och Lviv hoppat av kampen om att få arrangera OS om åtta år.

Det var klokt gjort av alla fyra.

Inte bara för att det är huvudlöst att bygga nya skrytarenor, inkvartering och infra­struktur som behövs under några futtiga veckor (som i Sotji), utan också för att Inter­nationella Olympiska Kommittén (IOK) har tappat greppet.

Fullständigt.

En handfull taggade journalister vid dagstidningen VG (Verdens Gang) i Norge gjorde nämligen i oktober världen en stor tjänst genom att plöja igenom de offentliga tekniska manualer som ligger till grund för OS-kontrakten. Det handlar om krav som varje kandidatstad måste ta ställning till. Och det handlar om ca 7 000 sidor. Du läste rätt. Sjutusen sidor med både stora och millimetersmå ukaser och direktiv.

Alla inser att ett så mastodontiskt evenemang som OS kräver ett gigantiskt maskineri. Men VG:s genomgång – som uppmärksammades också i Finland – bevisar två mycket  viktigare poänger. Att grävande journalistik behövs. Och att IOK suger.

Som helgunderhållning började också jag småbläddra i dessa manualer. Det är både urtråkig och hisnande läsning, jag kan till exempel aldrig få nog av att läsa hur extremt mycket makt en läskedryckssponsor har. Under dessa fredens tävlingar får till exempel inga konkurrerande varumärken synas – vilket vitsigt nog gör att radikal marknads­ekonomi är bästis med socialism.

Nå, VG fokuserade för sin del på de rättigheter de över hundra IOK- medlemmarna vill tilldela sig själva. Det är ju IOK – "en icke-vinst­bringande ideell organisation" – pyttsan – som officiellt arrangerar  OS från det schweiziska skatteparadiset:

  • Alla IOK-medlemmar ska ha egen bil med chaufför. Dessa bilar ska ha egen fil i trafiken, där varken person- eller kollektivtrafik får köra.
  • IOK-medlemmarna bör bemötas med ett småleende vid hotellet.
  • På varje hotellrum för IOK-medlemmar ska finnas en hälsning från den lokala OS-chefen plus frukt och kakor.
  • IOK-medlemmarna ska aldrig tvingas köa till arenorna, och de ska eskorteras till VIP-loungen av dedikerad personal.
  • Alla IOK-medlemmar ska få en ny telefon av märket Samsung med norskt abonnemang.
  • IOK-medlemmarna ska få träffa norska kungen på cocktail efter öppningsceremonin. Drinkarna ska betalas av kungahuset eller av norska olympiska kommittén.

Ja, så där går det när makten gjort en knäpp.

Och jag bara undrar: Hur i himmel kunde en global positiv sportslig kamp bli ett sådant kommersiellt och nepotistiskt odjur?

Kvar som kandidater för OS 2022 finns nu endast Peking och Almaty i Kazakstan. Personligen hoppas jag att också de drar sig ur.

För då kanske OS-imperiet skulle tvingas syssla med en gnutta självkritik.

Rentav.

Text:
Foto: Kreetta Järvenpää
Arvioi artikkeli (sv)

Betygsätt

1/5 5/5