Magnus Londen: Kredit eller spara först?

23.7.2014
0 betyg
Magnus Londen: Kredit eller spara först?

Prislapparna i affärerna var alltid stora och skrikiga. Och jag tänkte många gånger: Puh, konsumtionsvaror är lyckligtvis billiga här i Brasilien. Betydligt billigare än i dyra Finland. Kylskåp, tv, tvättmaskiner … allt det som den gryende medelklassen i Brasilien behöver fanns till överkomliga priser. Tills jag förstod. Prislappen skrek endast ut avbetalningspriset per månad. Det riktiga priset var undangömt, en parentes, inte relevant.

Under vår resa i Brasilien bodde vi hemma hos João och Viviana som drev en fräsch men anspråkslös pousada (ungefär som ett pensionat) i en välmående kustby vid Atlanten. Paret tillhörde precis som vi medelklassen. Men de visste vad som gisslade alldeles för många i den nya brasilianska medelklassen: Krediter.

I landet pågår en frenetisk kampanj initierad av banker, kreditkorts institutioner och butikskedjor: Skaffa kreditkort och avbetalningskort! Köp nu! Du betalar bara en liten fast avgift. Resten betalar du … senare. Och Brasilien har faktiskt klarat sig förbluffande bra genom den ekonomiska världskrisen. Man har konsumerat sig genom träsket. Men tittar man närmare på de nationella siffrorna ser man att mycket grundar sig på lånade pengar, på konsumtionskrediter.

Och Viviana bekräftade:

"Vi är inte vana vid det här. Folk förstår inte vad kredit innebär. Många löser sina skulder genom att ta nya krediter."

Hon sade att det kommer att bli en katastrof. Och ärligt talat tror jag inte att någon kan förklara hur den brasilianska kombinationen av låga löner men hög prisnivå och massvis av kredit ska gå ihop i längden.

Sen kom jag hem och insåg att vi kanske inte ska vara så kaxiga. Också här följer högern och vänstern och alla där emellan endast en ideologi: konsumera! Och eftersom folk inte har så mycket lösa pengar är det kredit och avbetalning som gäller. VIP-lån och kreditkort och köp nu betala senare har redan länge varit lösningen på allt.

Och jag började fundera: när blev det fult att spara? Det var antagligen i slutet av 1980-talet, men jag kan inte låta bli att fascineras av hur samma land, samma folk, endast kan svälja en sanning i taget. Bläddra i vilken tidning som helst under och efter krigen och se hur ideologin, helt kompromisslöst, då löd: ALLA MÅSTE SPARA! Det var en plikt och den enda vägen till lycka och välgång för landet.

I scouttidningarna hoppades man till exempel att de scoutande tonåringarna skulle utgöra en motvikt mot den annalkande konsumtionshysterin. För materialism, ser ni, leder endast till "strunt, tomhet och ingenting".

Så vilkendera teorin är egentligen sann?

Knepig fråga. Men jag förstår ändå att vi är barn av vår tid, fångade i en ideologi. Jag måste till exempel själv fylla 45 för att inse att det är galenskap att resa på kredit (det är till resor mina pengar går). Så när familjen skulle till Brasilien bestämde vi att det inte görs på kredit. Inte med en enda cent. Istället var vi vulgära och sparade och samlade in pengarna under några år.

Och vet ni vad? Aldrig har det (ekonomiskt) varit så lätt att komma hem.

Så nu är jag inte främmande inför att bli klippa sönder kreditkorten, bli tålmodigare och buga mig inför kompromissen, den enda Sanna Läran: Spara först. Men konsumera sen.

Text:
Kuva: Kreetta Järvenpää
Arvioi artikkeli (sv)

Betygsätt

1/5 5/5