Magnus Londen: Hjälten mot populisten

14.7.2016
0 betyg
Magnus Londen: Hjälten mot populisten

Det första jag gjorde på JFK var att köpa två kvällstidningar, en trött deli-sandwich och en vinbärslemonad. Sedan slog jag mig ned och tänkte med pirr i magen: I'm back!

Det sägs att USA är ett land som man antingen hatar eller älskar. Jag håller inte med. Mig har USA alltid bara fascinerat – bottenlöst. Så med andra ord visste jag att resan till New York i början av sommaren skulle bli wow! och otroligt! och OMG!

Men jag hade nog inte räknat med hur extremt intressant det också skulle bli.

Efter några sidor bläddrande i de där kvällstidningarna förstod jag nämligen att landet just då var fullkomligt besatt av två saker: Muhammad Alis bortgång och Donald Trump. Och det var skärningspunkten mellan Ali och Trump som trollband mig.

USA är som alla vet politiskt splittrat, men i en sak är landet enigt: Muhammed Ali är en hjälte. Och det handlar i första hand inte om världsmästaren i tungviktsboxning. Det är Alis kamp mot systemet som amerikanerna älskar.

Så vad gjorde han egentligen?

Tja, bland annat konverterade han till islam, han bytte bort sitt "slavnamn" (Cassius Clay), han vägrade skjuta och kriga mot Viet Cong (FNL) i Vietnam.

Varför? För att ...

They never called me nigger, they never lynched me, they didn't put no dogs on me, they didn't rob me of my nationality, rape and kill my mother and father. ... Shoot them for what? How can I shoot them poor people? Just take me to jail.

Här har vi alltså en svart muslim som kastades i fängelse för att han deserterade. Man skulle kanske tro att han därför i dag vore bannlyst, föraktad och nertystad.

Istället hyllade Donald Trump – mannen som är katalysatorn för all denna xenofobi som nu drar över USA – Muhammad Ali i en tweet. Trump kallade Ali för en wonderful guy som will be missed by all. Okej, det är måhända läpparnas bekännelse, men ett erkännande i alla fall.

Så nu när jag är tryggt tillbaka i sommarstugan i lilla Pargas, har jag bara en hälsning till stora USA: Följ er hjälte – muslimen Muhammad Ali, a.k.a. The Greatest. Följ er amerikanska instinkt som bygger på klichéerna – men inte självklarheterna – frihet och jämlikhet.

Gör ni så kommer resten av världen att följa efter. Och det skulle i sanning behövas.

 

Kolumnisten är journalist, författare och företagare – och en hängiven affischjägare.

Text
Foto Roope Permanto
Arvioi artikkeli (sv)

Betygsätt

1/5 5/5