Magnus Londen: Finland – glamouröst och öppet

2.2.2017
0 betyg
Magnus Londen: Finland – glamouröst och öppet

I många år har jag haft nöjet att fundera på den så kallade Finlandsbilden. Jag har nämligen snöat in mig på finländska reseaffischer. Alltså affischer som tidigare gjorde reklam för Finland och som försökte locka turister och resenärer till det okända landet i norr.

Vi talar om stora papperstryck i färg från företrädelsevis 1930- och 1950-talen. Affischerna skapades av grafiker och konstnärer, vissa av världskända konstnärer, andra av okända bruksgrafiker. Men alla affischer har ett uttryck som jag är helt såld på: de är glada, smarta och konstnärliga.

Och budskapet är så härligt inbjudande.

Jag har letat efter affischerna över hela världen, köpt upp dem från samlare och på auktioner, beundrat detaljer, grävt i konstnärernas historia. Jo, efter mer än tio år i träsket råder ingen tvekan: Jag är en nörd.

När det självständiga Finland nu firar sitt hundraårsjubileum har jag sammanställt hela samlingen till en utställning och jag har förstås en lömsk plan: Jag vill att flera ska bli nördar. Men framför allt vill jag visa på vilken image Finland har haft.

I korthet har jag komprimerat affischernas bärande tema i tre ord: Finland är öppet, glamouröst och kosmopolitiskt.

Varför är detta viktigt för mig?

Därför att de tre ord vi i dag alltför ofta förknippar med Finland är slutet, dystert och tystlåtet.

Men så ser inte mitt Finland ut. Så ska inget land se ut. Men i dag då nationalistspöket, och det är verkligen ett spöke, drar över Europa är det viktigare än någonsin att fundera på hurdant land, i hurdan värld, man vill leva i.

I en turistbroschyr från 1930-talet ropar man ut: "Livfullt, ljust och öppet möter Helsingfors sin gäst."

Jag kan ju inte veta om det var helt och hållet sant. Men det låter bra. Och på den för mig mest ikoniska affischen (publicerad i slutet av 1930-talet) sitter en dam på en uteservering i huvudstaden, hon har en flaska champagne på bordet, en stillsam grön spårvagn rasslar förbi i bakgrunden.

Jag tolkar det som att det finns en ledig plats där vid bordet. Och att den där trendiga damen är Finlands mö i ny tappning. Och vad säger hon?

Välkommen!

Text
Foto Roope Permanto
Arvioi artikkeli (sv)

Betygsätt

1/5 5/5