Kubbtårta

19.11.2017
8 betyg
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Kubbtårta

Den ståtliga kubbtårtan med kryddiga bottnar är fylld med lingon och fräscht kvargskum Den roliga ytdekoren är av choklad.

Ingredienser

10 bitar
Botten
1 1 dl mjölk
2 3 ägg
3 3 dl socker
4 50 g smör
5 3 dl vetemjöl
6 2 tsk pepparkakskrydda
7 1,5 tsk bakpulver
8 0,5 tsk vaniljsocker
Fukta med
1 100 g smör, rumstempererat
2 1,5 dl florsocker
3 2 paket (à 200 g) kvarg med vanilj
4 2 paket (à 250 g) mascarponeost
5 2 dl lingonsylt
Fukta med
1 0,5 dl mjölk
2 0,25 tsk (¼ tsk) vaniljsocker
Garnering
1 200 g vit choklad
2 20 g mörk choklad
3 pepparkakor

Näringsinnehåll

Bitar Recept
Kolhydrater 73 g 732 g
Protein 8 g 84 g
Fett 32 g 322 g
Kostfibrer 1 g 12 g
Energi kJ 2 584 25843
Energi kcal 618 6177

Obs! I beräkningen har inte medtagits: (à 200 g) kvarg med vanilj, pepparkakor

Receptinformation

Ruokavalio Kasvis
Ruokatyypit Makeat leivonnaiset
Ruokalajit Leivonnaiset

Obs! Före tillagningen lönar det sig att kontrollera på förpackningspåskriften att produkten lämpar sig för personer som följer en specialdiet.

Provat recept

Instruktioner

Ta fram ingredienserna till bottnen i rumstemperatur en timme i förväg. Ställ ugnen på 180 grader. Smörj en hög (18–20 cm) form. Separera vitorna från gulorna. Vispa vitorna med elvisp, tillsätt sockret (totalt 1 ½ dl) 1 msk åt gången under ständig vispning. Ställ skummet åt sidan, då det är styvt. Smält smöret. Tillsätt resten av sockret och de torra ingredienserna. Rör mjölken, det smälta smöret och mjölblandningen i gulorna. Vänd i äggviteskummet. Häll smeten i formen och grädda 60–70 minuter. Pröva med en sticka om den är färdig. Låt tårtan svalna 15 minuter i formen, stjälp upp den på ett galler. Vispa smör och socker till skum, rör i kvargen och mascarponeosten. Blanda till fuktningsspadet. Skär tårtbottnen i fyra plattor. Fukta bottenplattan och bre på 1/3 av sylten och ¼ av fyllningen. Upprepa ännu två gånger, bre resten av fyllningen på tårtans yta. Täck tårtan med en kupa och låt den stå kallt över natten.

Hacka den vita chokladen och smält den i mikrovågsugn, 30 sekunder åt gången. Bre chokladen i ett 2–3 mm tjockt skikt på bakplåtspapper. Låt den stelna 2 timmar i rumstemperatur.

Smält den mörka chokladen. Måla björknävermönster på den vita chokladen, låt den stelna ca en timme. Skär chokladen i stycken med en kniv eller bryt den försiktigt för hand. Bitarna får brytas på ett naturligt sätt. Tryck fast bitarna utmed tårtans kant. Garnera med pepparkakor.

Tips
Fukta de nedre bottnarna försiktigare, eftersom fukten rinner nedåt från de övre.

Text
Foto Tuomas Kolehmainen
© SOK
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5