Kokt kronärtskocka med dipp

27.8.2016
0 betyg
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Kokt kronärtskocka med dipp

Man ska ta god tid på sig då man tillreder och äter kronärtskocka. Man drar bladen mellan tänderna och suger i sig det köttiga i dem; det läckra hjärtat äter man som sådant eller tillsätter i sallader och andra rätter.

Ingredienser

4 portioner
1 2 kronärtskockor
2 1 citron
Majonnäsdipp med basilika
1 ett knippe basilikablad
2 1 ägg
3 2 tsk dijonsenap
4 2 dl rybsolja
5 nypa salt

Näringsinnehåll

Portioner Recept
Kolhydrater 0 g 2 g
Protein 2 g 7 g
Fett 46 g 186 g
Kostfibrer 0 g 1 g
Energi kJ 1 767 7069
Energi kcal 422 1690

Obs! I beräkningen har inte medtagits: kronärtskockor

Receptinformation

Ruokavalio Gluteeniton, Laktoositon, Maidoton, Munaton, Kasvis
Pääruoka-aine Kasvikset
Ruokalajit Pikku- ja alkuruoat

Obs! Före tillagningen lönar det sig att kontrollera på förpackningspåskriften att produkten lämpar sig för personer som följer en specialdiet.

Provat recept

Instruktioner

Skölj skockorna under rinnande vatten och låt dem rinna av med knopparna nedåt. Ta bort de yttersta bladen med en vass kniv så, att det ljusgula centret blir synligt. Vrid loss stubbarna och jämna bottnarna med en kniv. Klipp av ca en tredjedel av skockornas topp med en sax. Lägg skockorna med toppen nedåt i kokande lätt saltat vatten. Tillsätt en kluven citron. Koka 30-40 minuter, beroende av skockornas storlek.
Lägg en tallrik överst i kastrullen, så skockorna hålls nedsänkta i vattnet. Pröva om skockorna är färdiga genom att dra i ett blad. Skockorna är färdiga, om bladet lossnar lätt. Låt skockorna rinna av med skaftet uppåt.
Tillred dippen. Förväll basilikabladen i några sekunder, kyl dem sedan omedelbart i isvatten. Pressa vätskan ur bladen. Lägg alla ingredienser i en hög skål. Kör till en majonnäs med stavmixer genom att föra den upp och ned i blandningen.
Lossa bladen från skockan ett i taget, dippa i såsen och dra den köttiga nedre delen av bladet mellan tänderna. Då bladen är slut, återstår ännu den läckra bottnen. Ta först bort det trådiga "skägget" med en kniv. Ät bottnen med kniv och gaffel eller använd den senare t.ex. i en sallad.

Text
Foto Laura Riihelä
© SOK
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5