Kryddor, fisk och rotfrukter – hemtrevliga dofter av matlagning möter den som stiger in på Kokkikartanos fabrik i Kervo redan i dörröppningen. Anställda klädda i vita skyddsdräkter stökar kring stora såar och metallkärl. De lagar färdigmat – för hand. Den år 1999 grundade matfabriken har från första början haft som princip att tillreda god färdigmat av äkta råvaror.
"Vi har samma mål än i dag: att laga så ren och god mat som möjligt av högklassiga råvaror", berättar Kokkikartanos verkställande direktör Kati Rajala stolt.
Även Kokkikartanos laxsoppa kokas här på fabriken i Kervo. Arbetet med soppan har börjat redan tidigt på morgonen, och klockan nio på förmiddagen har man redan kommit långt. Laxen till soppan togs ut från frysen för att tina redan dagen innan, och Mathias Kuhlberg håller på med att öppna tiokilossäckar med potatistärningar. Han häller bort extra vatten med hjälp av en plastsil innan han stjälper hela satsen i ett stort kärl av metall. Till ett tillverkningsparti soppa används över 100 kilo potatistärningar från Österbotten.
Samtidigt sysslar Nina Francuzevica med påsar av fryst dill. Med vana grepp väger hon upp en lämplig mängd fransk dill som ska blandas med potatisen. I blandningen tillsätts dessutom lök och smör, och hela satsen blandas med hjälp av en maskin. Det säkerställer att dillen och de övriga kryddorna blandas jämnt ut i potatisen.
Därefter ställer Kuhlberg fram två stora plastsåar i vilka han häller Valio-vispgrädde från en metallbehållare på tusen liter. Grädden blandas med fiskbuljong som företaget Puljonki Oy i Juga kokat på fiskben, grönsaker och kryddor. Nu är spadet till laxsoppan färdigt. Till slut transporteras också den norska laxen till platsen, och det är dags att börja blanda samman råvarorna.