Katja Ståhl: Jag gnager hästmorötter som mellanmål

2.8.2017
0 betyg
Katja Ståhl: Jag gnager hästmorötter som mellanmål

Radioredaktör Katja Ståhl besöker affären flera gånger per dag, men glömmer ofta att ta med sig mellanmål till häststallet. Hon lagar välsmakande mat till sina barn.

"Maten ger mig både näring och njutning. När det kniper äter jag vad som helst. En av mina kolleger har ett kafé från vilket hon hämtar överblivna bakverk till oss på radion. Ibland stillar jag hungern med bullar.

Eftersom jag inte klarar av att handla allt på en gång besöker jag affären två eller tre gånger per dag. Jag tycker inte om att leta bland hyllorna och därför väljer jag bekanta butiker. Jag brukar handla yoghurt, ost och färskt bröd. Mina barn, som är 16 och 17 år gamla, har ofta kvällsprogram och jag ids inte laga mat till bara mig själv. Jag besöker häst-stallet varje kväll. På vägen till stallet äter jag en banan, en chokladstång eller nötter. Om jag inte har något att äta gnager jag på hästmorötter.

Till måltiderna bjuder jag in familjen och vänner, gärna sådana som är duktiga på matlagning. Jag försöker inte ens påstå att jag kan laga särskilt speciell mat. Härförleden lärde min kompis Eeva mig att man inte får pressa vitlök i maten eftersom den pressade vitlöken ger besk smak. Vid matbordet är vi alltid ärliga. Om maten inte är god får man säga det och om den är oätlig går vi på restaurang. Den bästa erkänslan är nog när barnen säger "oj mamma, det här är ju riktigt gott".

Jag njuter när andra lagar mat och jag är en utmärkt middagsgäst eftersom jag äter mycket, tycker om all slags mat och berömmer maten öppet och ärligt. Det är ett sant nöje att få äta mat tillredd av andra. Människor har sagt att det är trevligt att bjuda mig på mat. Jag har alltså en viktig uppgift vid matbordet.

Jag fick min största matrelaterade aha-upplevelse som nioåring: Trots att jag alltid kokade ägg med äggklocka blev de för lösa tills jag en dag insåg att äggen bör läggas i kokande vatten. Jag lärde mig också att "skrämma" de kokta äggen, det vill säga lägga dem i kallt vatten, för att få skalet att lossna."

Text
Foto Maija Astikainen
Arvioi artikkeli (sv)

Betygsätt

1/5 5/5