Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Känn igen olika pastasorter

Teksti:
Marita Suontausta
Kuvat:
SOK
Lähde:
Fineli
Julkaistu: 9.12.2013
|
Muokattu: 31.8.2020
Stärkelsen i pasta omvandlas relativt långsamt i kroppen till kolhydrater, vilket medför att även blodsockernivån stiger långsamt. Genom att välja mörk pasta av fullkorn får kroppen både viktiga näringsämnen och kostfibrer.

Fullkornspasta är mörkare än vanlig pasta, men den bleknar vid kokning. Fullkornspastans rikliga innehåll av kostfibrer gör att den lämpar sig särskilt väl för den som vill äta hälsosamt.

100 gram okokt mörk pasta innehåller i genomsnitt:

  • energi 360 kcal
  • kostfibrer 5,7 g
  • digererbara kolhydrater 65 g
  • fett 3 g
  • protein 13 g
  • därtill mindre mängder A-, E- och K-vitamin, vissa B-vitaminer samt natrium, kalium, magnesium, fosfor, järn, zink och jod.