Kålrotsstek och persimon-tranbärssås

19.11.2017
4 betyg
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Kålrotsstek och persimon-tranbärssås

Den vegetariska julsteken har en saftig fyllning med parmesanost. Servera med en syrligt söt tranbärs-persimonsås, som också är god till skinkan.

Ingredienser

4 portioner
1 1 kålrot (ca 1 kg)
2 80 g parmesanost i bit
3 50 g margarin
4 1 vitlöksklyfta
5 4 msk färsk timjan
6 2 tsk salt
7 0,5 tsk svartpeppar
Persimonsås med tranbär
1 2 persimoner
2 1 påse (200 g) tranbär (frysvara)
3 0,5 dl rödvin
4 0,5 dl socker
5 2 msk vatten
6 1 stjärnanis
7 0,5 tsk torkad rosmarin

Näringsinnehåll

Portioner Recept
Kolhydrater 32 g 128 g
Protein 8 g 34 g
Fett 15 g 61 g
Kostfibrer 8 g 33 g
Energi kJ 1 296 5183
Energi kcal 310 1239

Receptinformation

Ruokavalio Gluteeniton, Munaton, Kasvis
Pääruoka-aine Kasvikset
Ruokalajit Pääruoat, Lisäkkeet

Obs! Före tillagningen lönar det sig att kontrollera på förpackningspåskriften att produkten lämpar sig för personer som följer en specialdiet.

Provat recept

Instruktioner

Välj en så stor kålrot som möjligt, eller gör två stekar av mindre rötter.

Skala kålroten. Skär nederdelen rak, så kålroten står stadigt. Gröp ur kålroten med en skalarkniv eller en äppelborr. Akta dig så du inte gör ett genomgående hål. Stycka vid behov osten och tryck den i fördjupningen.

Klicka margarinet i en bunke.

Skala och hacka vitlöken, tillsätt. Hacka timjan, tillsätt. Krydda och rör det hela jämnt. Fördela blandningen på kålroten.

Ta 4 rejäla bitar folie och lägg dem på varandra på arbetsbänken. Placera kålroten i mitten och svep in den i folien. Tillred 2–3 timmar i 150 °C. Tillred något längre, om kålroten väger över ett kilo.

Tärna persimonerna fint, lägg dem åt sidan. Lägg de andra såsingredienserna i en kastrull och koka dem 10 minuter. Tillsätt persimonerna, koka 5 minuter. Servera såsen till kålrotssteken.

Tips: Täck den färdiga steken med riven parmesanost. I den veganska versionen används gratineringen också som fyllning, och som fett används veganskt margarin.

Text
Foto Panu Pälviä
© SOK
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5