Julskinka

25.11.2015
2 betyg
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Julskinka

För att bli saftig och god ska skinkan tina långsamt och stekas i tillräckligt låg temperatur.

Ingredienser

1 1 (ca 6 kg). saltad julskinka
Dessutom
1 stekpåse
2 köttermometer
Griljering
1 4 msk senap
2 2 msk farinsocker
3 1 dl ströbröd
4 (hela kryddnejlikor eller stjärnanis)

Näringsinnehåll

Recept
Kolhydrater 70 g
Protein 1788 g
Fett 356 g
Kostfibrer 4 g
Energi kJ 44754
Energi kcal 10696

Receptinformation

Ruokavalio Laktoositon, Maidoton
Pääruoka-aine Sianliha
Makuja maailmalta Suomalainen
Ruokalajit Pääruoat

Obs! Före tillagningen lönar det sig att kontrollera på förpackningspåskriften att produkten lämpar sig för personer som följer en specialdiet.

Provat recept

Instruktioner

Börja tina den djupfrysta skinkan i tillräckligt god tid innan du ska tillreda den. Låt skinkan tina i sin förpackning. En skinka på ca 6 kg tinar på 2–3 dygn i kylskåp. Ta fram skinkan i rumstemperatur några timmar innan du ska steka den. Det bästa resultatet får du om skinkans innertemperatur är ca 10 grader då du lägger den i ugnen. Se upp så skinkan inte blir alltför varm.

Ta skinkan ur förpackningen. Låt ett eventuellt nät sitta kvar under stekningen. Lägg skinkan i stekpåsen och tillslut påsen. Klipp ett litet ånghål i påsens övre hörn. Använd stektermometer. Kör stektermometern i skinkan på det tjockaste stället; spetsen får inte beröra benet. Värm ugnen till 200 grader. Lägg skinkan på en långpanna med svålsidan uppåt. Lägg skinkan i ugnen med stektermometern vänd mot luckan, så du enkelt kan följa med temperaturen. Stek skinkan först ca 30 minuter i 200 grader; sänk sedan temperaturen till 125 grader. Stek skinkan tills termometern visar 80 grader. Räkna med ca 50 minuter stektid per kilogram skinka. Tiden kan variera enligt skinkans storlek, form, temperatur vid stekningens början och förekomsten av ben.

Låt den färdiga skinkan vila 15–20 minuter på långpannan. Avlägsna påsen, ta vara på spadet. Avlägsna nätet och svålen och eventuellt en del av fettet . Ställ ugnen på 250 grader. Rör farinsockret i senapen. Bre blandningen över skinkan, strö ströbröd över. Griljera tills ytan blir vackert gyllenbrun. Garnera evt. med hela nejlikor eller stjärnanis.

 

Tips

Skinkan hålls god längre, om den hela tiden förvaras kallt och insvept i folie. Skär upp så många skivor som behövs vid varje måltid och ställ skinkan tillbaka i kylan så snart som möjligt.

Text
Foto Laura Riihelä
© SOK
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5