Grundelementen i den mexikanska maten, nämligen chili, majs och bönor, fanns redan på de gamla aztekernas matbord. Texasborna lånade smakerna av sina grannar, modifierade sammansättningen och gav skapelsen det kittlande namnet texmex.
Basen i de flesta texmex-rätterna är ett tunt plättliknande bröd, tortilla, som bakas på majs- eller vetemjöl. Rätten fajita är en varm tortilla med strimlat nöt- eller kycklingkött, grönsaker och sås. Om den fyllda tortillan viks till en "ficka" kallas rätten burrito. Rätten enchilada, som ibland kallas mexikansk lasagne, utgörs av ostgratinerade tortillarullar med köttfärs- och tomatsås.
En dubbel tortilla med salsa- och ostfyllning som steks på båda sidor kallas quesadilla. Med taco avses en frasig majstortilla fylld med exempelvis köttfärssås, olika kryddsåser, lök, tomat och isbergssallad. Majschipsen nachos lämpar sig som bland annat tilltugg till olika drycker.
Texmex-rätterna är starka och därför serveras de ofta med till exempel mild ostsås, crème fraîche eller avokadopastan guacamole som motverkar eldigheten hos chilisåserna och chilipepparn jalapeño. Vitlök, koriander, lime och spiskummin är vanliga texmex-kryddor.
Affärernas breda sortiment av texmex-produkter gör det lätt att komponera en exotisk och spännande buffé. Förpackningarna är i allmänhet försedda med tillredningsanvisningar och tips på lämpliga smakkombinationer. Många texmex-såser och -kryddor lämpar sig utmärkt som smakgivare i vanlig husmanskost.