Ingredienser till texmex-rätter i jämförelse

21.8.2014
2 betyg
Ingredienser till texmex-rätter i jämförelse

Mexikanska maten är eldig, mild och fräsch. Allt på samma gång. Tortillor, burritos och tacos är lätta och smakliga förrätter.

Grundelementen i den mexikanska maten, nämligen chili, majs och bönor, fanns redan på de gamla aztekernas matbord. Texasborna lånade smakerna av sina grannar, modifierade sammansättningen och gav skapelsen det kittlande namnet texmex.  

Basen i de flesta texmex-rätterna är ett tunt plättliknande bröd, tortilla, som bakas på majs- eller vetemjöl. Rätten fajita är en varm tortilla med strimlat nöt- eller kycklingkött, grönsaker och sås. Om den fyllda tortillan viks till en "ficka" kallas rätten burrito. Rätten enchilada, som ibland kallas mexikansk lasagne, utgörs av ostgratinerade tortillarullar med köttfärs- och tomatsås. 

En dubbel tortilla med salsa- och ostfyllning som steks på båda sidor kallas quesadilla. Med taco avses en frasig majstortilla fylld med exempelvis köttfärssås, olika kryddsåser, lök, tomat och isbergssallad. Majschipsen nachos lämpar sig som bland annat tilltugg till olika drycker.

Texmex-rätterna är starka och därför serveras de ofta med till exempel mild ostsås, crème fraîche eller avokadopastan guacamole som motverkar eldigheten hos chilisåserna och chilipepparn jalapeño. Vitlök, koriander, lime och spiskummin är vanliga texmex-kryddor.  

Affärernas breda sortiment av texmex-produkter gör det lätt att komponera en exotisk och spännande buffé. Förpackningarna är i allmänhet försedda med tillredningsanvisningar och tips på lämpliga smakkombinationer. Många texmex-såser och -kryddor lämpar sig utmärkt som smakgivare i vanlig husmanskost.

Salsa Dip Medium, Old El Paso

DIPP MED KARAKTÄR

SALSA DIP MEDIUM, OLD EL PASO

Salsan innehåller tomat (54 %), lök (10 %), grön paprika, koriander, vitlök, oregano, spiskummin, svartpeppar och guajillo-chili som ger såsen lämplig eldighet. Salsan lämpar sig som tacosås och som dipp till majschips.

Salsan håller cirka en vecka i öppnad förpackning (kylskåp). Tillverkningsland: Spanien.

Tex Mexican Chuncky Salsa Medium, Rainbow

ALLROUNDSÅS

TEX MEXICAN CHUNKY SALSA MEDIUM, RAINBOW

Den goda och dryga allroundsåsens grova konsistens ger behaglig munkänsla. Salsan lämpar sig för matlagning, som dipp och som eldig bordskrydda.

Öppnad förpackning förvaras i kylskåp. Tillverkad i Belgien av italienska tomater.

Tex Mexican Guacamole, Rainbow

MOTVIKT TILL ELDIGHETEN

TEX MEXICAN GUACAMOLE, RAINBOW

Den fylliga guacamolen, som motverkar eldigheten hos bland annat chili, lämpar sig i olika rätter och som pålägg till rågbröd. Guacamolen innehåller ost, vilket kan göra den olämplig för veganer och personer som lider av laktosintolerans.

Guacamolen håller tre dagar i öppnad förpackning (kylskåp). Tillverkad i Belgien av mexikansk avokado.

Dip Cheddar Cheese Style, Santa Maria

MILD DIPP

DIP CHEDDAR CHEESE STYLE, SANTA MARIA

Den mjölkbaserade, orangefärgade såsen med cheddarost (4 %) balanserar upp olika smaker. Såsen lämpar sig som dipp och för gratinering av bland annat smörgåsar, grönsaker och salsakryddade majschips.

Såsen håller några dagar i öppnad förpackning (kylskåp). Tillverkningsland: USA.

Taco Sauce Hot, Santa Maria

TILL TACOS

TACO SAUCE HOT, SANTA MARIA

Eldigheten anges med tre chili-frukter och ordet hot på burkens lock. Den starka tacosåsen är mycket dryg eftersom en liten klick ger önskad smak. Såsens eldighet kan motverkas med guacamole, ostdipp och crème fraîche.

Såsen innehåller inte tillsatt socker. Produkten håller 2–4 veckor i öppnad förpackning (kylskåp). Tillverkningsland: Sverige.

Taco Sauce Medium, Santa Maria

PIFF PÅ SOPPAN

TACO SAUCE MEDIUM, SANTA MARIA

Tomatsåsen med lök och chili lämpar sig utmärkt i tacos och andra texmex-rätter. Såsens grova konsistens och värmetålighet gör den lämplig som smakgivare i bland annat gryträtter och soppor.

Omskakas före användning. Tillverkningsland: Sverige.

Garlic Salsa Medium, Santa Maria

FÖR VÄNNER AV VITLÖK

GARLIC SALSA MEDIUM, SANTA MARIA

Salsan innehåller en rejäl portion vitlök (3 %). Såsen lämpar sig som krydda till texmex-rätter, asiatiska och indiska gryträtter samt grillat kött. Alla tomatbaserade texmex-såser är kalorifattiga: 100 gram sås innehåller endast 30–35 kcal.

Såsen håller 2–4 veckor i öppnad förpackning (kylskåp). Tillverkningsland: Sverige.

Kärlen är rekvisita från Sokos.

Text:
Foto: Kreetta Järvenpää
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5