Hur använder man olika kryddpastor?

10.10.2017
1 betyg
Hur använder man olika kryddpastor?

Segla till Medelhavet med pesto, res till fjärran land med curry och besök Mellanöstern med tahini.

1 Fräsch ingefärspasta

Ingefärspasta används på samma sätt som färsk ingefära, men den färdiga pastan besparar dig både tid och arbete eftersom du inte behöver skala och riva jordstammen. En eller två msk ingefärspasta sätter piff på orientaliska rätter, såser och marinader. Pastan lämpar sig också i smoothies, te och bakverk.

2 Stark grön curry

Thailändsk grön curry innehåller olika kryddor, bland annat grön chili, limeblad, citrongräs och orientaliska smakämnen. Den kryddiga pastan sätter piff på gryträtter, wok, soppor och marinader. Locka fram pastans starka smaker genom att hetta upp den i olja och tillsätt sedan de övriga ingredienserna. Behändigt, inte sant?

3 Röd eldig Thai currypasta

Den röda thailändska currypastan tillverkas av röd chili, färska örter och kryddväxter. Rätten röd thaicurry tarvar endast några skedar currypasta. Pastan lämpar sig i kött-, kyckling-, fisk- och vegetariska rätter. Pastan håller flera veckor i kylskåp i bruten förpackning.

4 Grann pesto

Italiensk pesto lämpar sig i pasta och många andra rätter. Den smakrika peston sätter piff på kyckling, vegetabilier, fisk, pizza, soppor och såser.en.

5 Pikant vitlökspasta

Vitlökspastan används på samma sätt som färsk vitlök. Eftersom pastan håller flera veckor i kylskåp i bruten förpack-ning blir svinnet ringa även i hushåll som sällan använder vitlök. En tsk pasta motsvarar en färsk vitlöksklyfta.

6 Mustig tahini

Tahini, som görs på krossade sesamfröer, är en mycket vanlig pasta i Mellanöstern och en basingrediens i kikärtshummus. Tahini lämpar sig i dippsåser, i varmrätter, i sallader och som pålägg. I Mellanöstern används tahini även vid bakning. Den kalciumrika tahinin är ett utmärkt tillskott till vegetarisk kost. 
 

Är du bekant med pesto?

Klassikern Pesto Genovese görs på basilika, ost, pinjefröer, vitlök och olivolja.

Pesto al limone är en frisk basilikapesto med citron.

Pesto rosso innehåller soltorkad tomat och tomatpuré.

Pesto Arrabbiata innehåller soltorkad tomat, vitlök och chili.

Tips!

Den jäktades kyckling- och grönsakswok

Värm 2 msk grön currypasta i olja. Tillsätt 400 g strimlad kyckling och stek blandningen tills köttet är färdigt. Rör ner ett halvt kg grönsaker och två dl kokosmjölk. Koka upp blandningen och toppa med limesaft och koriander.

Mångsidig vitlöksmarinad

Rör ihop 1–2 tsk vitlökspasta, 2 dl olja, saften från en halv citron, 2 msk vinäger, ½ tsk salt och 2 tsk torkade örter. Marinaden lämpar sig till fisk, kött, kyckling och vegetabilier. Som utspädd kan den med fördel användas som dressing.

text
foto Tuomas Kolehmainen
Arvioi artikkeli (sv)

Betygsätt

1/5 5/5