Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Höstarbeten på balkongen – fyra tips

Teksti:
Heidi Hänninen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 14.8.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Då hösten kommer är det dags att göra i ordning planteringarna på balkongen för vintern. Här får du några tips om vad du kan göra med krukorna och växterna på din balkong.

1. Vad ska göras åt torkade växtdelar och blommylla?

I kommunens avfallsbestämmelser kan du se om blommyllan får blandas med bioavfallet. I många städer kan små mängder blommylla, växtdelar, torkade blommor och trädgårdsavfall sättas i bostadsaktiebolagets kärl för bioavfall.

På andra orter måste blommyllan absolut sättas i blandavfallet, då de anordningar som används för behandling av bioavfallet inte tål sanden som finns i myllan.

Mylla eller sand får aldrig hällas ner i WC-skålen eller avloppet.

2. Var kan smutsiga balkongkrukor tvättas?

Smutsiga balkongkrukor ska inte tvättas i det egna badrummet, för skräpet i krukorna kan täppa till rören i huset. Sanden rör sig inte heller så smidigt i rören, utan sliter och täpper till dem.

Den bästa platsen är ute på husets tappställe.

Efter tvätten är det bra att alltid lyfta in krukorna till vintern, så att de inte spricker i kölden.

3. Lönar det sig att flytta in örterna till vintern?

Du kan försöka förlänga skördetiden för balkongörter genom att flytta in dem i fönstret. Många av dem förblir vackra länge, om de tas inomhus tillräckligt tidigt och i synnerhet fleråriga örter kan leva upp på nytt, om de sköts väl. Om du hoppas på en riklig skörd, bör du se till att de får tillräckligt med värme, ljus och fukt. På vintern räcker inte det naturliga ljuset, då behövs extra ljus från en växtlampa.

Fleråriga örter som planterats i kärl kan du även försöka spara någorlunda torrt på en mörk plats till exempel i källaren, i ca 0–5 grader. Av växter som överlevt till våren kan du få nya skott att plantera.

4. Kan sommarblommor sparas över vintern i en höghusbostad till nästa sommar?

Till exempel kallor, margeriter och pelargoner kan sparas till nästa sommar. Blommorna ska då flyttas in innan den första nattfrosten. Växterna trivs bäst i mörker, vid en temperatur på 5–10 grader. Om det inte finns en tillräckligt sval plats i hemmet, kan du försöka ha dem i källaren.

Stora växter kan innan övervintringen klippas lite mindre, så att de avdunstar så lite fukt som möjligt. Själva beskärningen görs dock först på våren. Under vintern ska växterna vattnas knappt, så att de inte lider av för riklig fukt. Rotklumpen får emellertid inte bli torr.