Hemlagad brödost

4.4.2017
9 betyg
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Hemlagad brödost

Brödost är en älskad traditionell delikatess, som lyckas också hemma. Att göra ostmassa är inte svårt: du behöver bara mjölk, löpe och salt.

Ingredienser

8 portioner
1 4 l helmjölk
2 1 msk salt
3 1 msk ostlöpe (apoteksvara)

Näringsinnehåll

Portioner Recept
Kolhydrater 24 g 192 g
Protein 15 g 120 g
Fett 18 g 140 g
Kostfibrer 0 g 0 g
Energi kJ 1 324 10588
Energi kcal 316 2531

Receptinformation

Ruokalajit Lisäkkeet

Obs! Före tillagningen lönar det sig att kontrollera på förpackningspåskriften att produkten lämpar sig för personer som följer en specialdiet.

Provat recept

Instruktioner

Häll mjölken och saltet i en kastrull. Värm mjölken svalt fingervarm (36 grader) Ta kastrullen åt sidan, rör löpen i mjölken. Täck kastrullen med ett lock och låt den stå på varmt ställe i 1/2 timme, tills ostmassan koagulerar.

Skär kryssnitt i den koagulerade massan med en kniv eller rör i den med ballongvisp. Vänta 10–15 minuter eller tills den ljusgula vasslen avskiljs och flyter upp.

Lägg en fuktad filterduk i en stor sil. Placera silen över en bunke. Ta ostmassa ur kastrullen med en hålslev, tryck det mot filterduken. Vänd dukens hörn över osten då all massa är i silen. Tryck så mycket vätska som möjligt ur ostmassan.

Täck osten med en tallrik, och låt den rinna av till nästa dag. Stjälp upp osten i en ugnsform. Ta bort filterduken. Stek osten 5–10 minuter i 275 grader under grillmotstånden, tills ytan blir brunfläckig.

Tips: Släng inte vasslen som avskiljs vid tillverkningen; det går bra att använda den t.ex. som degvätska.

Text
Foto Piia Arnould
© SOK
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5