Härlig ärtsoppa

22.1.2014
1 betyg
Härlig ärtsoppa

Ärtsoppa, ärtor med fläsk... Kärt barn har många namn. Jalostajas Tradionella ärtsoppa har tillverkats i Artukais i Åbo sedan år 1952.

Många kära traditioner lever och mår bra från decennium till decennium och från sekel till sekel. I Finland har man ätit ärtsoppa sedan medeltiden och torsdag är fortfarande ärtsoppsdag på otaliga arbetsplatser och lunchrestauranger runt om landet. Ärtsoppsdagen har sina rötter i den gamla katolska traditionen. Fredagen var fastedag och därför gällde det att fylla magen dagen före.

Jalostajas Traditionella ärtsoppa lanserades år 1952. Den blev genast finländarnas favoritsoppa och i dag är den Jalostajas klassikerprodukt nummer ett.

"Vår ärtsoppa går inte att exportera eftersom alla länder har egna versioner av soppan. I Sverige görs ärtsoppan på gula ärter och i Tyskland innehåller den morötter och korv. I Mellaneuropa äter man också ärtsoppa gjord på färska ärter", säger Oy Lunden Ab Jalostajas försäljningschef Jaakko Lundén.

Baljväxter innehåller fibrer och protein och därför är ärtsoppan är en mycket hälsosam rätt. Den populära soppan lämpar sig så väl i kolhydratfattig diet och på motionärens tallrik att man med fog kan betrakta den som ett modernt livsmedel. Jalostajas ärtsoppa, som är både förmånlig och lätt att tillreda, är laktos- och glutenfri och innehåller inga konserverings- eller tillsatsämnen.

Fastlagsmat

Många betraktar ärtsoppan som vintermat. Cirka 40 procent av Jalostajas ärtsoppsförsäljning sker under årets tre första månader.

Efter jul- och nyårshelgerna stor-äter finländarna ärtsoppa med skinkrester och under fastlagen vill vi ha så mycket ärtsoppa att Jalostaja tillämpar förlängd produktionsvecka från november till februari för att kunna tillgodose efterfrågan.

Under ett åtta timmars arbetsskift spottar fabriken ut 46 000–47 000 burkar ärtsoppa. Årsproduktionen uppgår till hela 7,5 miljoner burkar, som alla konsumeras i Finland.

Finländarna köper ärtsoppa i genomsnitt 3,4 gånger om året.

Inhemska ärter

De inhemska ärterna packas ner i tusen kilograms säckar. Ärterna väntar på tvättning i mellanlagret.

Johanna Ekman

Vid ärtsoppslinjen fyller Johanna Ekman burkförslutarens lockmagasin. Hörselskydd  kommer väl till pass i den bullersamma fabriken.

Ärtsoppsburkar

De tomma ärtsoppsburkarna på väg att fyllas.

Jan-­Erik Ihamo

Jan-Erik Ihamo lossar de slutkokta ärtsoppsburkarna från autoklaven.

Puutarhasta purkkiin

När Jalostaja grundades år 1936 var affärsidén att förädla och sälja trädgårdsprodukter. År 1947 lanserade företaget sina första konserver, nämligen blomkål och gröna ärter.

"Jalostajas Traditionella ärtsoppa är ett av de äldsta finländska livsmedel som fortfarande produceras. Receptet har, med undantag för mängden salt och kött, varit detsamma sedan starten", säger Oy Lunden Ab Jalostajas produktionschef Kimmo Kontto.

I dag är den historiska fabriksbyggnaden i Åbo en modern och högeffektiv produktionsanläggning.

Ärterna levereras till fabriken från odlingarna i Egentliga Finland förpackade i säckar om 1 000 kg. Varje sats genomgår kvalitetskontroll. Leveranserna, som uppgår till 34 000– 36 000 kg, motsvarar behovet under 1–1,5 vecka. Fabrikens årsförbrukning av ärter är hela 900 000 kg.

Tillverkningsprocessen inleds med rengöring av ärterna. Rengöringskärlet kallas "Tankavaara" eftersom dess form för tankarna till vaskning. De rena ärterna vägs, varefter de hälls i ett "svällningskärl" i satser om 300 kg. Följande morgon fyller ärterna hela kärlet.

Ärterna förs över till ett kokkärl där de förkokas 30–45 minuter tillsammans med ärtsoppsköttet.

Alla länder har sin egen variant av ärtsoppa.

Minst fyra års hållbarhet

Efter kokningen öppnas ventilerna i kokkärlets botten vilket får soppan att strömma genom tjocka rör till ett mellanlagringskärl, varifrån den transporteras vidare till fabrikens helautomatiserade förpackningslinje. Robotarna fyller, försluter, torkar, rengör och väger burkarna och förser dem med datum- och klockslagsmärkning.

Ärtsoppsburkarna placeras i hålskivor i satser om 350 kg. Skivorna transporteras i stora metallburar till en sprinklerautoklav där burkarna besprutas med 120-gradigt vatten.

Autoklaven steriliserar ärtsoppan och gör den hållbar. Det heta vattnet får dessutom soppan att slutkoka. Jalostaja garanterar fyra års hållbarhet, men i praktiken är ärtsoppan ätbar så länge burken är hel.

Jaakko Lundén

Jalostajas försäljningschef Jaakko Lundén bredvid produktklassikern. Fabriken använder råvaror och tillverkningsmetoder som inte belastar naturen.

Text:
Foto: Suvi Elo
Arvioi artikkeli (sv)

Betygsätt

1/5 5/5