Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Hantering av ekonomin under studietiden

Teksti:
Heidi Hänninen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 14.8.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Att få en studieplats är en efterlängtad och glad nyhet, men samtidigt betyder det för många att flytta bort hemifrån och ta ansvar för sin ekonomi och olika inköp. För att få finanserna att gå ihop, bör ungdomarna planera utgifterna i förväg enligt de medel de förfogar över.

Även denna höst påbörjar tusentals nya studerande sin åratal långa färd mot examen och arbetsliv. Många flyttar då bort från barndomshemmet och denna förändring innebär nya utgifter. De största utgiftsposterna utgörs av boendet, och därför är det skäl att börja leta efter en bostad så fort man får meddelandet om studieplatsen. Utvecklingschefen Teija Jerkku från Marthaförbundet rekommenderar att jämföra priserna på hyresbostäder och ta reda på vad som ingår i hyran: i vissa studentbostäder kan till exempel internetanslutning och el ingå i hyran. Det är bra att också ta i beaktande en eventuell hyressäkerhet, vars storlek vanligen motsvarar två eller tre månadshyror.

Jerkku rekommenderar att ungdomarna gör upp en klar budget. I den ska tas med alla utgifter som uppstår vid inflyttning i ett eget hem, såsom hyra, el, hyressäkerhet och försäkringar samt olika inköp till hemmet.

"Ofta kräver ägaren även att hyresgästen tecknar en hemförsäkring. Förutom enskilda försäkringar finns även olika försäkringspaket för ungdomarna, som vid sidan av hemförsäkringen omfattar även en olycksfallsförsäkring och ibland en reseförsäkring. Det lönar sig alltid att jämföra de olika försäkringarna", konstaterar Jerkku.

På samma sätt lönar det sig även att jämföra olika operatörers priser och tjänster, innan man skaffar ett internetabonnemang. Också en dator, som är nödvändig i studierna, kan fås billigare, om man gör sig lite besvär och jämför erbjudanden.

Utnyttja måltidsförmånen för studerande

En stor del av studerandena har möjlighet att få FPA:s måltidsförmån, dvs rabatt på priset på en studentmåltid per dag. Det lönar sig att utnyttja denna förmån.

"På studentrestaurangerna serveras förmånliga och ofta mångsidiga och näringsrika måltider, som består av sallad, dryck och bröd. Men det är ändå bra att skaffa hem någon form av redskap till exempel för matlagning på veckosluten", säger Jerkku och fortsätter:

"Det blir mycket förmånligt att själv laga mat. På morgonen lönar det sig att koka gröt, det blir billigare än till exempel bröd och pålägg. Även soppor är förmånlig mat."

Jerkku rekommenderar att utnyttja erbjudanden och sätta mat i frysen, om man har en sådan.

"Till exempel kyckling får man ofta på erbjudande, och den kan lätt frysas i portionspåsar."

Det lönar sig ändå inte att köpa för mycket mat.

"En liten ostbit är faktiskt bättre och billigare än en stor, som delvis hinner mögla och kastas bort."

Använd säsongens grönsaker

Teija Jerkku utdömer inte tillfällig användning av färdigmat i ungdomarnas kost och ekonomi.

"Till exempel en färdig batatpuré är riktigt bra mat emellanåt. Det viktiga är vad man lagar till färdigmaten, så att man får tillräckligt näringsrik kost."

Inte heller en studerande får pruta på grönsaker.

"Det lönar sig att alltid använda den aktuella årstidens grönsaker. På vintern är rotfrukter förmånliga, och till exempel rödbeta, morot, lök och batat som får småkoka i ugnen är god och billig mat. Även olika nedfrysta grönsaker är lättlagad och förmånlig mat."

Jerkku påminner också om att gemensamma måltider är en bra lösning åtminstone ibland.

Kortsiktiga budgetar

Enligt Teija Jerkku är en studerandes viktigaste kostnader till stor del av samma storleksklass i huvudstadsregionen och på andra orer i Finland och till exempel i Vasa är hyran för en studiebostad ungefär lika hög som i Helsingfors. På den privata marknaden är hyresbostäderna i huvudstadsregionen däremot ofta dyrare än på annat håll.

"Kostnaderna stiger också i takt med avståndet mellan studieorten och barndomshemmet. Ju längre resan till hemmet är, desto mera kostar även resorna. Till exempel tur- och returbiljetter med tåg kostar ofta flera tior. Då lönar det sig att fundera på möjligheter till samåkning."

Under studieåret är många studerandes huvudsakliga inkomstkälla det studiestöd och bostadsbidrag som FPA beviljar. Enligt Teija Jerkku räcker det sammanlagda stödet på cirka 500 euro inte till att leva, då boendekostnaderna tar upp en stor del av summan.

"Rätt många blir tvungna att ta studielån eller finansiera sin existens med till exempel besparingar från sina sommarjobb. Det vore bra för en studerande att ha någon form av buffertfond, men alla har inte möjlighet till det."

Teija Jerkku rekommenderar att vid sidan av budgeten för större inköp även göra en regelbunden vecko- eller månadsbudget för löpande utgifter.

"Ju mindre inkomster, desto kortsiktigare budget. Budgeten visar tydligt hur mycket pengar du kan spendera under en viss period."

Budgeten borde även beakta regelbundna måltidskostnader.

"Då blir det tillräckligt med pengar till mat, och maten är inte det första man prutar på."

Samtidigt rekommenderar Jerkku att undvika olika konsumtionskrediter och snabblån, som ofta leder till stora kostnader och räntor.

"Med dem kommer man ganska snart i knipa", påminner Jerkku.

Bara kontanter med på underhållning

Teija Jerkku råder ungdomarna att tänka efter noga vad de har råd med.

"Till exempel innan du tar ett abonnemang på Netflix och andra liknande betalkanaler och -tjänster, lönar det sig att fundera om du klarar av alla betalningar regelbundet. Kom också ihåg att många små utgifter för öl, kaffe och restaurangmåltider snabbt växer till en stor summa."

När du går ut och roar dig, är det bäst att lämna bank- och kreditkortet hemma.

"Om du tar bara kontanter med, kan du inte göra av med mera än planerat. Kom ihåg att efter några öl är ingen längre fattig eller sjuk, och då är det lätt att använda bankkortet utan eftertanke."

"Kom ihåg att efter några öl är ingen längre fattig eller sjuk, och då är det lätt att använda bankkortet utan eftertanke."

Be att få kärl och sänglinne i gåva

Ett självständigt liv kan förberedas flera år i förväg, och olika kärl och sängkläder kan du be att få till exempel i form av födelsedags- eller julgåvor. Även som studentexamensgåva kan du önska eller ge olika nyttoföremål.

"Senare kan t.o.m. städredskap vara en lämplig gåva då man hälsar på hos någon som flyttar till sitt första egna hem. En mopp är inte så ofta högst på listan över viktiga anskaffningar", tipsar Jerkku.

Dessutom råder hon unga att våga fråga släktingar och bekanta, om de har gamla bruksföremål eller möbler. På samma sätt kan släktingar erbjuda ungdomarna saker som de inte längre behöver.

"Men man ska inte bli sårad, om någon sak inte duger. En del ungdomar kan vara mycket noga med vad de tar emot."

Sociala medier kan hjälpa på många sätt

  • På Facebook finns otaliga återvinningsgrupper. Till exempel i huvudstadsregionen fungerar bland annat sådana grupper i Kallio, Tölö och Haga och i Åbo finns en Facebook-loppmarknad som täcker hela staden. Sök med namnet på din stad eller stadsdel.
  • Förutom regionala grupper finns även återvinningsgrupper som begränsar sig till vissa artiklar, såsom loppmarknaden för sportartiklar, gruppen skänka / ta emot möbler och loppmarknaden för läroböcker, alla på Facebook. Dessutom finns det både nationella och regionala grupper som skänker / ger gratis.
  • Andra nyttiga köp- och säljsidor är bland annat Huuto.net, Tori.fi, Ebay och Amazon. Besök även olika diskussionsgruppers säljsidor, till exempel Fillarifoorumi.
  • Samåkningar kan du leta efter på Facebook, till exempel bland "allmänna samåkningar" eller i grupper som skapats för vissa sträckor. Sådana finns till exempel för sträckan Helsingfors–Villmanstrand. Besök även webbplatserna www.kyydit.net och www.greenriders.fi för samåkning.
  • Resebiljetter som inte blivit använda kan letas efter i Facebook-grupperna som säljer  sådana biljetter. Det går även att sätta in en egen Önskar köpa-annons.
  • På Facebook finns det hyresbostadssidor där du kan hitta en lämplig bostad.
  • Inför utlandsresor kan du surfa hemma i soffan på www.couchsurfing.com.
  • Bekanta dig även med tidbanken, där du kan byta en arbetsprestation mot en annan. Kom ihåg att alltid se till att skattefrågorna sköts rätt. Läs mera på www.aikapankit.fi