Hålls på benen i vinterhalkan

20.11.2014
0 betyg
Hålls på benen i vinterhalkan

När det blir halt vinterföre växer antalet fallrelaterade skador mångfalt. Själv kan man minska risken att falla genom att till exempel välja rätt typ av skor eller rätt gåteknik. Det är också viktigt att hålla musklerna och benstommen i skick.

Antalet frakturer och andra fallrelaterade skador ökar avsevärt när vinterhalkan sätter in, men man kan själv förebygga halkolyckor.

"Tänk på hur du går och var du sätter ner fötterna. Det lönar sig att passera hala ställen med korta och breda steg. Håll korpgluggarna öppna och transportera helst tunga föremål i en ryggsäck", säger geriatriker Tiina Harjulehto från Diacor.

Regelbunden motion, hälsosam kost och tillräckligt vätskeintag upprätthåller muskelkonditionen, rörligheten och balansförmågan. Intag av D-vitamin stärker musklerna och skelettet.

Stadiga skor med grova bottnar gör det lättare att hållas på benen när det är halt och vid behov kan man förse skorna med så kallade halkbroddar. Om man känner sig osäker lönar det sig att använda hjälpmedel i vinterhalkan!

"En promenadkäpp eller gångstavar ger både stöd och trygghet", säger Tiina Harjulehto.

Text
Foto Thinkstock
Arvioi artikkeli (sv)

Betygsätt

1/5 5/5