Hallontårta med vit choklad

27.4.2016
2 betyg
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Hallontårta med vit choklad

En tårta glaserad med sockermassa ska förvaras i kylen utan lock, så glasyren inte blir fuktig.

Ingredienser

16 portioner
1 200 g smör
2 3,5 dl socker
3 2 tsk vaniljsocker
4 6 ägg
5 5 dl vetemjöl
6 1 msk bakpulver
7 1 dl mjölk
Fyllning
1 100 g vit choklad
2 4 gelatinblad
3 2 msk citronsaft
4 3 dl vispgrädde
5 1 burk (250 g) mascarponeost
6 1 burk (250 g) gräddkvarg
7 1 burk (400 g) hallonsylt
Fukta med
1 1,5 dl läsk med citronsmak
Glasyr
1 1 dl vispgrädde
2 2 paket (à 250 g) vit sockermassa
Garnering
1 sockermassa

Näringsinnehåll

Portioner Recept
Kolhydrater 52 g 835 g
Protein 9 g 142 g
Fett 30 g 480 g
Kostfibrer 1 g 16 g
Energi kJ 2 158 34526
Energi kcal 516 8252

Obs! I beräkningen har inte medtagits: (à 250 g) vit sockermassa

Receptinformation

Ruokatyypit Makeat leivonnaiset
Pääruoka-aine Maitotuotteet
Ruokalajit Leivonnaiset

Obs! Före tillagningen lönar det sig att kontrollera på förpackningspåskriften att produkten lämpar sig för personer som följer en specialdiet.

Provat recept

Instruktioner

Vispa det mjuka smöret och sockret vitt och pösigt. Vispa i äggen ett i taget. Blanda bakpulvret i mjölet; vänd mjöl och mjölk turvis i smeten. Klä en springform (diam. 24 cm) med bakplåtspapper. Häll smeten i formen och grädda ca en timme på nedre falsen i 175 graders ugnsvärme. Stjälp upp kakan på galler och låt den svalna.
Bryt den vita chokladen och smält den varsamt i mikrovågsugn. Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Koka upp citronsaften, pressa vätskan ur gelatinbladen och lös gelatinet i saften.
Vispa grädden. Vispa mascarponeosten, gräddkvargen och 2 dl av hallonsylten i en annan bunke. Vispa i den smälta chokladen och gelatinlösningen. Vänd slutligen i den vispade grädden.
Skär den avsvalnade bottnen i tre plattor. Lägg den understa bottnen tillbaka i en ren form som du klätt med bakplåtspapper. Fukta bottnarna med läsk.
Bre hälften av hallonsylten på den understa plattan. Fördela hälften av fyllningen på sylten, lägg på den andra tårtplattan. Bre resten av sylten och fyllningen på den andra bottnen. Lägg på locket, fukta också dess yta. Täck tårtan med plastfilm och låt den stelna i kylskåp minst två timmar eller över natten.
Lossa varsamt formen och strimlorna av bakplåtspapper. Vispa grädden till skum och bre den på tårtan. Mjuka upp sockermassan med händerna och kavla ut den till en stor tunnplatta på arbetsbänken. Placera plattan på tårtan med en brödkavel. Snygga till kanterna. Dekorera gärna tårtan med detaljer formade av sockermassa.

Text
Foto Laura Riihelä
© SOK
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5