Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Gymnastik i kampen mot bröstcancer

Teksti:
Rebeca Romero
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 18.6.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Aktiv motion har varit en livsstil för Tarja-Liisa Lindqvist ända sedan barnsben. Som 73-åring gymnastiserar hon fortfarande cirka nio timmar i veckan. På programmet står också uppvisningar och ledning av motionsgrupper. Gymnastiken hjälpte Tarja-Liisa Lindqvist i hennes kamp mot bröstcancer.

Slanka Tarja-Liisa Lindqvist sträcker benen mot taket och ler mor kameran. Det är svårt att förstå att hon har fyllt 73 år. Enligt henne själv är åldern bara ett tal.

"Hon är spänstig och vig som en ung flicka", säger deltagarna i Tarja-Liisas gymnastikgrupp.

Den här dagen leder hon två olika grupper, vilket ger henne själv tre timmars intensiv motion.

"Jag gymnastiserar cirka nio timmar i veckan – sex timmar som instruktör och tre timmar som deltagare i olika grupper. Motionsgrenar kommer och går, men gymnastiken består. Gymnastik ger avkoppling, energi, glädje och välbefinnande", säger Tarja-Liisa.

Baletten väckte intresset

Intresset för motion, som har följt Tarja-Liisa genom livet, väcktes när hon som fyraåring hade förmånen att dansa balett. Baletten ersattes så småningom av gymnastik.

"Gymnastiken har varit en livsstil för mig så länge jag kan minnas, det vill säga ända sedan jag var liten flicka. Under senare år har jag många gånger undrat hur jag tidsmässigt lyckades förena mitt brinnande intresse för motion med mitt krävande arbete som skolhälsovårdare", säger Tarja-Liisa.

Hon har lett gymnastikgrupper inom föreningen Helsingin naisvoimistelijat (Helsingfors Damgymnaster) i 45 års tid och inom föreningen Käpylän voimistelijat (Kottby gymnaster) i 10 års tid. Därtill har hon lett gymnastikpass för personalen vid Helsingfors universitet och undervisat i karaktärs- och jazzdans vid Helsingin tanssiopisto (Helsingfors dansinstitut). Hennes lektioner och gymnastikpass har lockat deltagare i alla åldrar.

"Jag har alltid varit nyfiken och velat prova på nya saker", säger Tarja-Liisa.

Nyfikenheten drev henne i famnen på gymnastikevenemanget Gymnaestrada, som ordnas vart fjärde år. Det internationella evenemanget, som har spelat en stor roll i Tarja-Liisas liv, har fört henne till olika länder under åren. Sommarens evenemang i Helsingfors är det trettonde i ordningen för Tarja-Liisa.

"Jag fascineras och lockas av gymnastiken, dansen, samhörigheten, den internationella atmosfären och möjligheten att få uppträda inför en stor publik", säger Tarja-Liisa.

"Under senare år har jag undrat hur jag tidsmässigt lyckades förena mitt intresse för motion med mitt krävande arbete som skolhälsovårdare."

Från cancerbehandling till uppvisning

För drygt åtta år sedan förändrades Tarja-Liisas liv. I december år 2006, när hon var mitt uppe i planeringen av följande sommars Gymnaestrada i Dornbirn i Österrike där hon skulle uppträda vid evenemangets höjdpunkt FIG-galan, upptäckte hon en knöl i sitt ena bröst. Knölen visade sig vara elakartad och Tarja-Liisa måste vänja sig vid tanken på operation, strålbehandling och kemoterapi.

"Beskedet var naturligtvis skakande och behandlingen förändrade min vardag. Utan gymnastiken skulle jag säkert ha resignerat, men tack vare stödet från gymnastikgruppen orkade jag delta i träningarna för Gymnaestrada under cytostatikabehandlingen", säger Tarja-Liisa.

Behandlingen pågick ett halvt år och Tarja-Liisa fick sin sista strålbehandling dagen före avresan till Dornbirn.

"Jag fruktade att jag inte skulle kunna uppträda vid evenemanget på grund av sjukdomen, men både min familj och läkarna uppmanade mig att försöka. Cancerpatienter behöver uppmuntran, stöd och mål. För mig var gymnastiken den räddande ängeln", säger Tarja-Liisa.

"Cancerpatienter behöver uppmuntran, stöd och mål. För mig var gymnastiken den räddande ängeln."

Motionens ambassadör

Tack vare sin goda kondition återhämtade sig Tarja-Liisa snabbt från sjukdomen och till all lycka har hennes cancer inte recidiverat.

"Jag berättar gärna om nyttan med motion för alla som vill lyssna. Jag är ett levande exempel på att man kan återhämta sig från en svår sjukdom med hjälp av aktiv motion och en positiv inställning.  Gymnastik stimulerar hjärnaktiviteten och förbättrar minnesförmågan. Som extra krydda lägger jag varje gång in någon ny och utmanande rörelse i övningarna", säger Tarja-Liisa.

Intresset för motion delas av Tarja-Liisas son och hans 7 och 9 år gamla döttrar. Sonen är en aktiv löpare och flickorna dansar regelbundet med farmor Tarja-Liisa.

"Min son har alltid varit intresserad av motion och idrott. Föräldrarnas uppgift är att uppmuntra sina barn till motion och att låta dem bekanta sig med olika motionsformer och idrottsgrenar. Jag är evigt tacksam för att min mor insåg min fallenhet för gymnastik och lät mig ta balettlektioner", säger Tarja-Liisa.

I dag är gymnastiken hennes enda medicin och hon har inte låtit åldern lägga sordin på intresset för motion.

"Jag har upprepade gånger försökt slå av på takten – utan att lyckas. Det är ingen självklarhet att vara fullt rörlig i min ålder. Jag kommer nog att fortsätta gymnastisera så länge jag är frisk och kroppen håller. Ibland klär jag mig i min första Gymnaestrada-dräkt och uppträder för barnbarnen", avrundar Tarja-Liisa Lindqvist.

Tarja-Liisa Lindqvist, 73

Mitt motto... Man kan lära sig något nytt varje dag.

Jag skrattade senast... I dag när två skator grälade om en brödbit på gården. Brödbiten föll till marken och vips lyckades en kråka lägga beslag på den.

Jag grät senast... När min kära syster gick bort förra sommaren.

En fadäs som har lärt mig mycket... Jag vandrade lugnt omkring på Högholmen när jag skulle ha stått på scenen. Fadäsen lärde mig att anteckna alla åtaganden i kalendern.

Något jag vill lära mig... Nya danser.

Något jag aldrig har berättat... Jag älskar mjukglass.

Vad då för Gymnaestrada?

  • Gymnaestrada 2015 går av stapeln i Helsingfors 12–18 juli.   
  • Evenemanget lockar amatörer och toppgymnaster i alla åldrar.
  • De omkring 21 000 deltagarna kommer från 50 länder. Antalet finländska deltagare är cirka 4 000.
  • Hela 80 procent av deltagarna är damer och flickor.
  • Evenemanget bjuder på över 200 timmar gymnastik på 15 olika arenor, däribland Olympiastadion, Mässcentrum, Ishallen, Sonera Stadium och scener i Helsingfors centrum.   
  • Under evenemanget får Mässcentrum åtta tillfälliga arenor med plats för 1 000 åskådare. Läktaren i Amfi-salen rymmer hela 3 000 åskådare.  

Mer information om evenemanget: www.wg-2015.com