Gräddtårta med jordgubbar, vitchoklad och lakrits

13.4.2018
2 betyg
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Gräddtårta med jordgubbar, vitchoklad och lakrits

Den här tårtan med massor av godis och jordgubbar är den härligaste överraskningen på festbordet. Bottnen smakar apelsin, och moussefyllningen vit choklad. Tårtan toppas av en hög färska jordgubbar och lakrits.

Ingredienser

8 bitar
Tårtbotten
1 200 g bakningsmargarin
2 2 dl socker
3 3 ägg
4 1 apelsin, det rivna skalet
5 3 dl vetemjöl
6 2 tsk bakpulver
Fukta med
1 1 dl apelsinsaft
Fyllning
1 2 askar (à 400 g) jordgubbar
Vitchokladmousse
1 4 dl vispgrädde
2 200 g vit choklad
3 2 tsk vaniljsocker
Dessutom
1 1 msk margarin för formen
2 2 msk ströbröd för formen
3 1 dl lakritsbitar
4 0,5 dl lakritssås

Näringsinnehåll

Bitar Recept
Kolhydrater 73 g 581 g
Protein 9 g 74 g
Fett 52 g 419 g
Kostfibrer 3 g 26 g
Energi kJ 3 352 26814
Energi kcal 801 6409

Obs! I beräkningen har inte medtagits: lakritssås

Receptinformation

Ruokavalio Kasvis
Ruokatyypit Makeat leivonnaiset
Pääruoka-aine Marjat
Ruokalajit Jälkiruoat, Leivonnaiset

Obs! Före tillagningen lönar det sig att kontrollera på förpackningspåskriften att produkten lämpar sig för personer som följer en specialdiet.

Provat recept

Instruktioner

1. Tillred moussen föregående dag. Hetta upp grädden till kokpunkten, koka inte. Lyft kastrullen åt sidan. Bryt och tillsätt chokladen och rör om tills den har smält. Rör i vaniljsockret. Låt blandningen svalna till rumstemperatur, ställ den i kylen.

2. Ställ ugnen på 180 grader. Smörj och bröa en tårt- eller springform (diam. 18 cm eller ca 2 l).

3. Vispa det mjuka fettet och sockret till skum. Vispa kraftigt i äggen ett i taget. Riv ett apelsinskal, tillsätt i skummet. Blanda de torra ingredienserna sinsemellan och tillsätt dem i smeten i några omgångar. Häll smeten i formen och grädda 45–50 minuter i 180 grader. Låt bottnen svalna ca 15 minuter innan du stjälper upp den.

4. Ta vitchokladgrädden ur kylen och vispa den luftig med elvisp.

5. Pressa apelsinsaften som du använder som fuktning. Skär ca hälften av jordgubbarna i skivor.

6. Skär tårtbottnen i tre plattor. Fukta den understa plattan med saft. Fördela hälften av jordgubbarna och en tredjedel av skummet på bottnen. Lägg på nästa platta, fukta, lägg på resten av bären och hälften av det återstående skummet. Lägg på den översta plattan, fördela resten av chokladskummet över tårtan. Lägg på en rejäl hög jordgubbar och lakrits. Ringla lakritssåsen över tårtan strax innan den serveras.

Tips! Du kan baka bottnen och blanda till vitchokladfyllningen redan föregående dag. Vispa fyllningen till mousse strax innan du börjar bygga upp tårtan.

 

Text
Foto Tuomas Kolehmainen
© SOK
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5