Glutenfria örfilar

11.9.2018
3 betyg
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Glutenfria örfilar

Baka saftiga örfilar av glutenfritt mjöl. Psylliumpulvret ger den glutenfria degen elasticitet och fiber.

Ingredienser

16 stycken
1 50 g smör eller margarin
2 2,5 dl mjölk
3 0,5 paket (25 g) jäst
4 1,5 tsk psyllium
5 1 ägg
6 1 dl socker
7 0,5 msk kardemumma
8 0,5 tsk salt
9 1 dl rismjöl
10 5 dl glutenfri mjölblandning
Fyllning
1 50 g smör
2 0,5 dl socker
3 1 - 2 msk kanel
Dessutom
1 1 ägg
2 3 msk pärlsocker

Näringsinnehåll

Stycken Recept
Kolhydrater 27 g 437 g
Protein 3 g 42 g
Fett 6 g 100 g
Kostfibrer 0 g 4 g
Energi kJ 740 11835
Energi kcal 177 2829

Receptinformation

Ruokavalio Gluteeniton, Kasvis
Ruokatyypit Makeat leivonnaiset
Ruokalajit Leivonnaiset

Obs! Före tillagningen lönar det sig att kontrollera på förpackningspåskriften att produkten lämpar sig för personer som följer en specialdiet.

Provat recept

Instruktioner

  • Ta fram 100 g fett att mjukna ca en timme innan du börjar baka.
  • Värm mjölken fingervarm, lös jästen i den. Tillsätt psyllium, rör om och låt svälla 10 min.
  • Rör ägget, sockret och kryddorna i mjölkblandningen. Tillsätt 50 g mjukt fett och rismjölet, rör om. Arbeta degen med degkrok, använd elvisp eller hushållsassistent, och tillsätt glutenfri mjölblandning en deciliter i taget medan maskinen arbetar. Arbeta degen ungefär 5 minuter med hela mjölmängden i bunken.
  • Jäs inte degen, utan kavla genast ut den till en rektangel på en arbetsbänk beströdd med glutenfritt mjöl. Bre det mjuka fettet över degplattan, strö socker och kanel över det hela. Rulla ihop degplattan på längden till en tät rulle, skär rullen i triangelformade stycken. Lägg styckena på plåten med den spetsiga delen uppåt och tryck in toppen med ett finger.
  • Täck örfilarna med en duk och låt dem jäsa ca 30 minuter under duk.
  • Värm ugnen till 225 grader. Pensla örfilarna med ägg, strö pärlsocker över. Grädda ca 12 minuter, tills ytan blir vackert gyllenbrun.

Tips: Om du vill att örfilarna ska vara mjölkfria, kan du ersätta mjölken med havredryck och använda mjölkfritt bakningsmargarin.

Text
Foto Kaisa Jouhki
© SOK
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5